Disse scenariene er viktige fordi de påvirker investeringsbeslutninger og grunnlaget for energipolitikk, påpeker forskere som har deltatt i studien.
Forskerne kommer fra amerikanske University of Dayton og fra tyske Humboldt University i Berlin. I en fersk artikkel på nettstedet The Conversation trekker professor Robert Brecha og doktorgradsstudent Gaurav Ganti opp hovedlinjene i funnene. Arbeidet er gjort i partnerskap med forskningsinstituttet Climate Analytics.
Det essensielle spørsmålet som stilles er om oljeselskapenes framtidsscenarier er i tråd med Parisavtalens forutsetninger for å klare 1,5 graders-målet.
I tillegg til å granske BPs to scenarier og et fra henholdsvis Shell og Equinor, har forskerne også tatt for seg to scenarier fra IEA, det internasjonale energibyrået. Scenariene er ment å vise hvordan klimamålsettingene kan oppnås.
Konklusjonen er at bare den ene analysen fra IEA er i tråd med Parisavtalen, av de seks som er undersøkt.
Legger for høye utslipp til grunn
I en generell kommentar sier Brecha og Ganti at flere av framtidsscenariene til oljeselskapene hviler på fortsatt bruk av fossile kilder. Men, sies det videre, huller i datamaterialet og manglende gjennomsiktighet kan gjøre dem vanskelige å sammenligne med uavhengige, vitenskapelige granskninger, som for eksempel globale vurderinger fra FNs klimapanel.
Forskerne har særlig sett på hvilken rolle bruken av kull og naturgass kan spille i en global energiovergang bort fra fossile kilder.
Både BP’s, Shell’s og Equinor’s scenarier går signifikant over Parisavtalens 1,5-graders mål, slår forskerne fast. BPs analyse er den eneste som innebærer mer enn 50 prosents sjanse for å klare 1,5-graders målet. Generelt legger selskapene et høyere CO2-nivå (utslipp) til grunn enn hva et Paris-kompatibelt scenario må ha, heter det.
I undersøkelsen av Equinors scenario «Rebalance» som ble lagt fram i 2020, fant man at median peak oppvarming blir på 1,73 grader, og at sannsynligheten for å klare å komme under 1,5 grader i år 2100 bare er på 36 prosent.
Equinor har beskrevet sine tre scenarier, Reform, Rebalance og Rivalry i et innlegg på sine nettsider.
– Lite rom for feil
Forskerne understreker hvor viktig det er at alt tallmateriale er solid fundert:
«Det er lite rom for feil i oppstarten og for blindveier, når landene skal omforme sine energi-, landbruks-, og industrisystemer, på veien til nullutslipp»,
og
«Uten et solid sammenligningsgrunnlag er det risiko for at næringslivet og de som utformer politikken vil få et unøyaktig bilde av hvilke mulige veier man kan gå for å avkarbonisere økonomiene», skriver artikkelforfatterne.