I perioden 2018 til 2021 ble det målt en årlig økning på 3 prosent, og bestanden er nå på 6 200 dyr.
Det rødlistede spissnesehornet kalles også svart neshorn og lever kun i Afrika.
Ifølge IUCN (International Union for Conservation of Nature) er truslene mot den samlede neshornbestanden i Afrika fortsatt høye på grunn av krypskyting med røtter i internasjonale kriminelle nettverk. Registrert krypskyting på neshorn gikk likevel noe ned fra 2015 til 2021.
– Internasjonalt samarbeid må til
En talsperson for WWF, dr. Margaret Kinnaird, minner om den fortsatte trusselen fra internasjonale organiserte kriminelle nettverk, og den korrupsjonen de skaper.
– Vi vet at disse utfordringene i naturen er globale, og internasjonalt samarbeid er nødvendig for at vi skal klare å bekjempe dem. Dette har vist seg via flere enheter som jobber med dyrekriminalitet. Vi må sette inn målrettede tiltak som gjør oss robuste mot korrupsjon, og adressere problemet ved kilden – illegal etterspørsel etter hornet til neshorn, sier Kinnaird.
– Oppmuntrende
Det totale antall neshorn i Afrika ble estimert til å være 22 137 dyr på slutten av 2021, og dette er en nedgang fra 23 562 i 2017. Det er hvitt neshorn som er i nedgang, mens lyspunktet er altså svart neshorn som nå i flere år har økt den lille bestanden.
IUCN melder at det er forvaltningsmodeller som består av flere samarbeidende parter som oppnår best resultat. Dette kan være samarbeid mellom statlige organer, privat sektor og lokale enheter. Der hvor statlige organer er alene om viltforvaltningen er resultatene dårligere.
Leder for WWFs neshornprogram i Afrika, dr. Jo Shaw, er glad for de nye tallene for svart neshorn.
– Nyheten om økningen for svart neshorn er oppmuntrende, og det understreker verdien av å skape nye leveområder og behov for fortsatt innsats i framtiden. Vi må støtte samarbeidet mellom staten, privat sektor og de lokale, og arbeide for bred bevaring som kommer både dyrelivet og menneskene til gode, uttaler han blant annet, til IUCN.
Her er WWFs tweet om IUCN-nyheten: