Konsesjonen til Roan vindkraftverk på Fosen er kjent ugyldig av Høyesterett. Foto Ole Martin Wold.

I fjor på denne dagen kom Høyesterett til at vindkraftutbyggingen på Storheia og Roan i Trøndelag er i strid med artikkel 27 i FNs såkalte SP-konvensjon.

Denne konvensjonen handler om politiske og sivile menneskerettigheter.

Reindriften vant dermed over staten i rettsstriden, og skandalen var et faktum. Kjennelsen i fjor kom som et sjokk på mange. Myndighetene stod – og står ennå – overfor forventninger om at de ferdigbygde vindmøllene må rives.

Så har hittil ikke skjedd, og i januar i år ble det klart at Høyesterett mente at riving ikke er en automatisk konsekvens av den avsagte dommen. Men ytterligere avklaring av hva dommen skal føre til, har ennå ikke kommet.

Denne uka må imidlertid sju statsråder møte i Stortinget for å svare på spørsmål fra SV, knyttet til Fosen-skandalen. Regjeringen forsøker å finne tiltak for reindriften som skal bøte på ulempene som vindkraftanleggene fører til, men reineierne mener det ikke finnes tiltak som er gode nok til å løse problemet så lenge vindturbinene står, melder NRK mandag.

Bred markering

Samiske organisasjoner, reindrift, kunstnere og kulturutøvere, miljøorganisasjoner og politikere deltar i markeringen i Oslo tirsdag. Det blir appeller, debatt og forskjellige kulturinnslag med blant annet joik, samisk seremoni og slampoesi. Norske Samers Riksforbud er hovedarrangør, mens Motvind Norge, Naturvernforbundet og Natur og Ungdom er medarrangører.

Blant deltagerne er reineierne John Kristian Jåma og Terje Haugen fra Fosen, Eirik Myrhaug Partapuoli, sjaman og NVE-ingeniør som var sentral i sultestreiken under Alta-saken, og Øyvind Ravna, professor i rettsvitenskap fra Universitetet i Tromsø.

– Treig oppfølging

«Dommen representerer en historisk sterk anerkjennelse av urfolks rettigheter i Norge som vil få store konsekvenser framover. Vi er skuffet over treig oppfølging av dommen fra statens side», skriver Naturvernforbundet i sin pressemelding, og lover at kampen for samenes rett til utøvelse av sin kultur fortsetter.

Organisasjonen viser til at det på Øyfjellet, i Repparfjord, på Laksefjordvidda og flere andre steder, er natur og reindrift i fare som følge av kraftutbygging og gruvedrift. Fosendommen legger viktige føringer også for disse sakene, noe norske myndigheter er nødt til å respektere, skriver Naturvernforbundet.

Markeringer skjer andre steder i landet også denne tirsdagen, blant annet i Trondheim og Karasjok.


- Annonse -
Vil du annonsere her?