Kontanter i store mengder ble fløyet til flere afrikanske land. Illustrasjonsfoto: Unsplash.

Rettssak i London synliggjør tidligere systematisk korrupsjon i gruveselskapet, godkjent på «seniornivå».

Ifølge The Guardian ble representanter for Glencore brukt til å transportere kontanter til korrupsjonsformål i Nigeria, Kamerun, Elfenbenskysten, Ekvatorial Guinea og Sør-Sudan. Offentlige tjenestemenn var mottakere av bestikkelsespengene, som i sum skal ha hatt en skadegjørende verdi på 128 millioner amerikanske dollar.

Sendebudene skal ha brukt privatjet for å overlevere pengene.

Glencore er et av verdens største råvarehandelsselskap, med hovedkontor i Sveits, og eier en lang rekke bedrifter over hele verden, med tusenvis av ansatte. Selskapet eier og driver blant annet Glencore Nikkelverk i Kristiansand, en nøkkelbedrift i sørlandsbyen. Tidligere eide Glencore også en manganfabrikk i Mo i Rana.

Glencore leverer metaller, mineraler, råolje, oljeprodukter, kull, naturgass og jordbruksprodukter til internasjonale kunder.

Det var FBI som avdekket den omfattende korrupsjonen i selskapet i 2017. Dagens ledelse beskriver atferden som utilgivelig, og selskapet beklager skadene som bestikkelsene har resultert i.


- Annonse -
Vil du annonsere her?