I 2008 fikk Norge nye regler for forvaltning av elver, vann, fjorder og sjøområder, gjennom vannrammedirektivet som var en del av EØS-avtalen.
Men da staten omarbeidet teksten inn til den norske vannforskriften ble et svært viktig begrep feil oversatt. Feilen har banet vei for løyvet for Nordic Mining til å dumpe gruveavfall i Førdefjorden, mener Naturvernforbundet.
I den norske vannforskriften har begrepet «overriding public interest» blitt til «samfunnsnytte». Først 30. august i år har Miljødirektoratet i et høringsnotat foreslått en ny oversettelse, der «overordnede samfunnsinteresser» erstatter «samfunnsnytte».
– Dette er ganske utrolig! Her har staten bare fortsatt å følge gamle regler og tviholdt på tolkningen sin, selv om den åpenbart er feil, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet, i en pressemelding.
I det såkalte Fjordsøksmålet som pågår i Oslo tingrett i disse dager, er dette et av hovedtemaene. I dag, mandag 25. september, holder staten siste del av sitt innledningsforedrag, og i ettermiddag begynner partsforklaringene fra NNV og NU. Det blir også vitneforklaringer i dag, fra blant annet Havforskningsinstituttet.
– Grov feil
Naturvernforbundet mener bruken av ordet samfunnsnytte har hatt en avgjørende innvirkning i saken, fordi dette innebærer «en langt lavere terskel for å tillate forringelse av vannkvaliteten i fjorden.»
– Dette er en grov feil, som har gitt alvorlige konsekvenser. Vi slåss nå for å hindre forurensning av en rik og levende fjord. Hvis EU-direktivet hadde blitt implementert riktig, ville myndighetene måtte avvise søknaden om gruvedumping i Førdefjorden. Det er åpenbart at tillatelsen bryter med direktivet, sier Gulowsen.
Utgangspunktet er at det det ikke er tillatt å forurense vannet i Førdefjorden slik at vannkvaliteten forringes. Hvis det skal gjøres unntak fra denne regelen, må kravet om «overriding public interest» være oppfylt, ifølge vannrammedirektivet, påpeker organisasjonen.
Naturvernforbundet og Natur og Ungdom viser også til at ESA, overvåkningsorganet for EFTA, har påpekt feilen overfor norske myndigheter.
– Ikke av overordnet betydning for samfunnet
Naturvernforbundet og Natur og Ungdom mener at Nordic Minings planlagte utvinning av rutil i Engebøfjellet på ingen måte kan kalles en «overriding public interest».
– De skal utvinne et fargestoff. Dette er ikke av overordnet betydning for samfunnet. Derfor er tillatelsen til gruvedumping et klart brudd med direktivet, sier Gulowsen.
MD utdyper i sitt notat: «Inngrepene eller aktivitetene skal være begrunnet i overordnede samfunnsinteresser, eller deres nytte for menneskers helse, sikkerhet eller en bærekraftig utvikling skal være større enn nytten for miljøet og samfunnet av at miljømålene nås.»
– Dette viser at vi har hatt rett hele tiden. Nå, mer enn ti år etter at vannrammedirektivet trådte i kraft i Norge, er det på tide at de sårbare og verdifulle vannressursene våre får den beskyttelsen de etter loven skulle hatt, sier Gulowsen.