Andreas Bjelland Eriksen, klima- og miljøminister. Foto: SMK.
Andreas Bjelland Eriksen blir i dag utnevnt til ny klimaminister etter Espen Barth Eide.

Det skjer når statsminister Jonas Gahr Støre klokken elleve mandag utnevner nytt mannskap i sin regjering.

Bjelland Eriksen kommer fra stillingen som statssekretær ved Statsministerens kontor (SMK) og for olje- og energiminister Terje Aasland. Bjelland Eriksen er født i 1992 og kommer fra oljebyen Stavanger. Han er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole og Università Bocconi (2012-2017), og har også studert 1.-3. avdeling jus ved Universitetet i Oslo.

Espen Barth Eide har hatt jobben i nesten nøyaktig to år. Da han ble utnevnt 21. oktober 2021, uttalte han:

– Klima og natur skal være rammen rundt all politikk. Vi skal gripe mulighetene det grønne skiftet gir oss til å ta hele landet i bruk, på veien mot en fornybar, sirkulær og bærekraftig framtid.

Den uttalelsen har han og regjeringen blitt konfrontert med fra miljøhold en rekke ganger, især på sosiale medier. Barth Eide har som klima- og miljøminister blant annet blitt kritisert for å si de riktige tingene, men gjøre noe annet.

Espen Barth Eide blir nå ny utenriksminister etter Anniken Huitfeldt.

Håper på mer miljøgjennomslag

Andreas Bjelland Eriksen (Ap) er et nokså ubeskrevet blad, og han blir en ung statsråd, bare 31 år.

– Bjelland Eriksen virker genuint opptatt av å få til klimakutt og grønt skifte, og har åpenbart Støres tillit som statssekretær på statsministerens kontor. Vi håper det gir nye muligheter for gjennomslag i miljøsaken, sier Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet.

Naturvernforbundet skriver i en pressemelding at Espen Barth Eide har gjort en god innsats, men at han ikke oppnådde nok for naturen og klimaet.

– Barth Eide har svært god kunnskap på miljøfeltet, men vi er skuffet over hans gjennomslag internt i regjeringen, sier Gulowsen.

Ber Bjelland ta miljøkrisa på alvor

Organisasjonen Spire takker Barth Eide for innsatsen for å få på plass Naturavtalen og skriver at de forventer at Bjelland Eriksen legger fra seg sin tilknytning til oljepolitikken til fordel for en ambisiøs og rettferdig klima- og miljøpolitikk.

– Det første den nye ministeren må gjøre for å vise at han tar miljøkrisa på alvor, er å stoppe åpningsprosessen for gruvedrift på havbunnen. Det er hårreisende å se hvordan Norge ignorerer miljøfaglige råd. Vi forventer nå at Bjelland Eriksen tar ansvar og stopper regjeringas denne brutale nedprioritering av natur, sier Elise Åsnes, leder i Spire, sier i den vedlagte pressemeldingen. 

Leder i Framtiden i våre hender, Anja Bakken Riise, har denne kommentaren:

– Vi forventer en minister som får gjennomslag for å prioritere klima- og miljø foran kortsiktige interesser i regjeringen.

Om klimamålsettingene i statsbudsjettet, sier hun:

– Her har ministeren en formidabel oppgave. Norge kan nå klimamålene, men det krever en helt annen prioritering av klima- og miljøarbeidet enn det vi ser i forslaget til statsbudsjett.  


- Annonse -