Bildet er fra Maui på Hawaii, etter de voldsomme brannene i 2023. Foto: State Farm / Flickr / CC.
Hawaiis høyesterett avviste tirsdag et forsøk fra amerikanske oljeselskap på å få henlagt et klimasøksmål fra Honolulu by og fylke. Saken skal dermed opp til doms.

Søksmålet ble anlagt i 2020. ExxonMobil, Chevron, Shell, Sunoco og andre store olje- og gasselskaper blir der anklaget for å introdusere og promotere fossile brenselprodukter som de visste var en trussel mot verdens klima. Oljegigantene skal ha engasjert seg i det som kalles «svikefulle offentlige kampanjer designet for å skjule forbindelsen mellom produktene deres og global oppvarming og de miljømessige, fysiske, sosiale og økonomiske konsekvensene som følger av det,» hevdes det i søksmålet.

I en flertallsbeslutning skriver sjefsdommer Mark Recktenwald at Big Oils forsøk på å få søksmålet henlagt – med begrunnelsen om at det er «en av mange søksmål som søker å regulere mellomstatlige og internasjonale klimagassutslipp» – kom til kort fordi søksmålet «ikke søker å regulere utslipp og søker ikke erstatning for mellomstatlige utslipp.»

«Snarere søker saksøkernes med sin klage «klart å utfordre markedsføring og salg av fossile brenselprodukter, uten forvarsel og støttet av en sofistikert desinformasjonskampanje,» skrev Recktenwald. «Denne saken gjelder skader begått på Hawaii, og som har forårsaket påståtte skader på Hawaii. Tiltaltes argumenter for en anke kommer ikke til anvendelse.»

Matthew Gonser, administrerende direktør for Honolulus kontor for klimaendringer, bærekraft og motstandskraft, applauderte rettens avgjørelse i en uttalelse og lovet å «fortsette å forfølge denne saken i retten som vi anla for tre og et halvt år siden, og hvor oppklaringen nå kan begynne for alvor.»

«Dette er en god dag for å fremme vår innsats for å hjelpe Honolulu med å overleve kostnadene og konsekvensene av klimakrisen,» sa Gonser.

Hawaiis høyesterett fikk lese Big Oils argumenter for å avvise Honolulu-søksmålet i august i år, kort tid etter at skogbranner herjet byen Lahaina på øya Maui og drepte minst 97 mennesker. Forskere hevdet at klimakrisen bidro til å skape de tørre forholdene som tillot brannene å spre seg med katastrofal hastighet.

Maui County saksøker Big Oil sammen med Honolulu og dusinvis av andre byer, fylker og stater over hele USA.

I september ble delstaten California den største økonomien i verden som har tatt rettslige skritt mot fossilindustrien, og anklaget den for en «pågående kampanje for å søke endeløs fortjeneste på bekostning av planeten vår».

Mens olje- og gasselskapenes fortjeneste har gått ned i år sammenlignet med fjorårets rekordstore uventede oppgang, begynte de å trende oppover igjen i tredje kvartal 2023. Exxon og Chevron – som begge nylig ble enige om å kjøpe to av sine mindre konkurrenter – la fram en resultatøkning på henholdsvis 15 % og 8,5 % i tredje kvartal sammenlignet med de tre foregående månedene.

Tirsdag annonserte BP 3,29 milliarder dollar i overskudd i sitt tredje kvartal, opp fra 2,6 milliarder dollar i andre kvartal.

«Mens USA kommer seg igjen etter en sommer med farlig, rekordhøy ekstremvarme, betaler amerikanerne prisen for klimakatastrofer mens Big Oil-sjefene lar lommene fylles,» fremholdt Cassidy DiPaola, kampanjesjef for Fossil Free Media, i en uttalelse . «Big Oils raskt voksende fortjeneste og veksten i bruk av fossilt brensel setter en levelig fremtid i fare for alle og helsen til demokratiet vårt.»


Denne artikkelen ble først publisert av Common Dreams, og er republisert under en Creative Commons lisens 3.0.

- Annonse -