FNs generalsekretær António Guterres. Foto: UNIS Vienna/Lilia Jiménez-Ertl.

– Vi kan ikke redde en brennende planet med en brannslange med fossile brensler, sier FNs generalsekretær António Guterres.

FN-sjefen, som er kjent for dramatiske advarsler om den globale oppvarmingen, kom fredag med en svært tydelig oppfordring til alle som utvinner og bruker fossil energi.

Skal oppvarmingen stanses og klimamålene nås, må vi slutte å bruke olje, kull og gass, ifølge Guterres. Han sa det ikke holder å «redusere» eller «fase ut».

Budskapet står i kontrast til uttalelser fra vertsnasjonen De forente arabiske emirater og mange andre land på toppmøtet. Emiratene mener fossil energi må «fases ned», mens Norge ønsker «utfasing» med unntak for fossil energi med fangst og lagring av CO2.

Også Brasils president Lula da Silva talte på toppmøtet fredag. Han sa at det for tiden er historisk tørke i Nord-Brasil, mens den sørlige delen av landet rammes av orkaner.

– VI står overfor det som kanskje er den største utfordringen menneskeheten noen gang har møtt, sa Lula om klimaendringene.

Kenyas president William Ruto sa at klimaendringene truer planetens helse og «selve vår eksistens».

– Moder Jord ser til oss for beskyttelse av framtiden, sa Indias statsminister Narendra Modi, som tilbød seg å være vertskap for klimatoppmøtet som skal holdes i 2028.

(©NTB)


- Annonse -
Vil du annonsere her?