Lauren MacDonald.
Lauren MacDonald, her mens hun talte til Equinor i 2023. Foto: Skjermdump / X.
- Annonse -

Aktivister fra lokale grupper som kjemper mot Equinors utenlandsprosjekter er i dag tilstede på selskapets generalforsamling i Stavanger.

Målet er å rette søkelyset mot selskapets bidrag til klimakrisen og for å kreve klimahandling fra oljeselskapet og den norske staten, heter det i en pressemelding.

Blant aktivistene er Lauren MacDonald fra Skottland. Den 23 år gamle aktivisten holdt i fjor en tale til Equinor som har blitt sett over 4 millioner ganger. Hun skal tale til årets generalforsamling også.

– Equinor er fast bestemt på å fortsette å profittere på olje og gass, selv om klimavitenskapen forteller oss at vi ikke har råd til nye oljefelt. Klimaet endrer seg i en takt som skremmer vettet av forskere, sier MacDonald i meldingen som er sendt ut.

Lauren MacDonald er del av Stop Rosebank-kampanjen, en bevegelse som kjemper mot Equinors planer om å bygge ut det omstridte Rosebank-feltet i Storbritannia. 

Et argument som aktivistene bruker er at forbrenningen av oljen og gassen fra feltet vil føre til større utslipp av klimagasser enn de samlede årlige utslippene fra verdens 28 lavinntektsland.

– Vi er ferdige med å be Equinor ta til fornuften. Vi er her for å fortelle dem at vi kommer til å fortsette å kjempe helt til Rosebank-feltet stoppes – for at vi skal kunne ha en levelig fremtid, sier Lauren MacDonald.

- Annonse -

Se klipp fra talen til Equinor, som Lauren MacDonald holdt i fjor.

Flere personer som er personlig påvirket av Equinors fossile prosjekter i Canada, Argentina, og Storbritannia, er også på plass i Stavanger.

WWF Verdens Naturfond og Greenpeace har lagt fram et aksjonærforslag til årets generalforsamling, om at minst 50 prosent av styret bør ha bærekraftkompetanse, i tråd med Equinors eget mål om å øke fornybarandelen med 50 prosent innen 2030.

Organisasjonene mener Equinors styre ikke besitter slik kompetanse i dag.

– Equinor juger når de forteller det norske folk at de er et selskap i omstilling. Sannheten er at over 99 prosent av Equinors energiproduksjon er fossil, og selskapet gjør sitt beste for å åpne nye skitne oljeprosjekter verden rundt. Regjeringen kan ikke lenger godta at Equinor ignorerer klimavitenskapen, Norges klimaforpliktelser og statens forventninger til statseide selskaper, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge.

– Vi forventer at regjeringen stemmer for forslaget vårt og sikrer at Equinor er skikket til å sikre omstillingen selskapet må gjennom. Dagens Equinor-styre har en voldsom overrepresentasjon av tungvektere fra olje- og gassbransjen. Det hindrer selskapet i arbeidet med å øke fornybarandelen og omstille seg til å bli et bredt energiselskap i tråd med klimamålene. Derfor mener vi at det er naturlig at det nå utpekes et styre bestående av folk med peiling på energiomstilling, klima og fornybar energi, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond, Karoline Andaur.

Greenpeace med andre arrangerer en demonstrasjon utenfor Equinors hovedkontor på Forus i dag. Det er i tillegg planlagt demonstrasjoner utenfor den norske ambassaden i London, samt i Aberdeen, på Shetlandsøyene og i Newfoundland og Labrador i Canada.


Denne artikkelen er basert på en pressemelding fra Greenpeace.

- Annonse -