Både EU-kommisjonen og Eftas overvåkingsorgan (Esa) støtter miljøorganisasjonenes tolkning i Førdefjord-saken før høstens behandling i Efta-domstolen.
– Nå er vi optimistiske! Denne saken kan vi faktisk vinne, kommenterer Gytis Blazevicius, leder i Natur og Ungdom, i en pressemelding.
Borgarting lagmannsrett har bedt domstolen om en rådgivende uttalelse i forkant av ankebehandlingen av saken. I den forbindelse har både Esa og EU-kommisjonen kommet med sine uttalelser.
Begge støtter saksøkerne Naturvernforbundet og Natur og Ungdom i synet på tolkningen av EUs vanndirektiv, som sier at det er forbudt å forurense vannressurser som fjorder, vann og elver, utenom hvis det stilles strenge krav.
Esa og EU-kommisjonen gir organisasjonene støtte i at verken hensynet til privat fortjeneste, skatteinntekter eller arbeidstakeres inntekter faller inn under vanndirektivets krav, opplyser Naturvernforbundet.
– Både EU-kommisjonen og ESA støtter vår tolkning av regelverket. Det underbygger vår påstand om at tillatelsene til gruvedrift med dumping av gruveavfall i Førdefjorden er ugyldige, sier Blazevicius.
Staten har gitt gruveselskapet Nordic Mining tillatelse til å dumpe opptil 170 millioner tonn med gruveavfall i Førdefjorden. Selskapet er i full gang med å bygge sitt anlegg og har annonsert oppstart høsten 2024.
Støtten fra Esa og EU-kommisjonen er et nederlag for Staten, som ikke ønsket at EFTA-domstolen skulle behandle saken.
Samfunnsinteresse
«Ellers (…) kunne enhver lønnsom virksomhet bli klassifisert som å være av overordnet samfunnsinteresse, noe som alvorlig ville undergrave vanndirektivet. De interessene som rettferdiggjør et unntak må derfor, ifølge Esa, være direkte fordelaktige for offentligheten», heter det i Esas uttalelse 16. juli.
Nordic Mining, som planlegger gruvedrift i området, har fått tillatelse av staten til å deponere 170 millioner tonn gruveavfall i fjorden i Førdefjorden i Vestland fylke.
Naturvernforbundet og Natur og Ungdom tapte i januar søksmålet mot staten om gruvedrift med sjødeponi. Det anket dommen med en anmodning om at saken skulle bli forelagt den overnasjonale Efta-domstolen.
Fordi Norge ikke er EU-medlem, vil ikke Efta-domstolen komme med en dom, men gi en rådgivende uttalelse.
LES OGSÅ
(NTB)