Fabrikk for bioråstoff i Åmli: Shell trakk seg, nå har Equinor kommet inn

Equinor er medspiller i en ny studie. Lokale krefter håper det ender i en biodrivstoffabrikk, med mange arbeidsplasser.

Her på Jordøya i Åmli, er den mulige biodrivstoffabrikken planlagt. Foto: Bergene Holm AS.
- Annonse -

Biozin heter stoffet som er basert på trevirke, og som kan brukes til drivstoff. En planlagt fabrikk i Åmli i Agder kan være nærmere å bli en realitet.

I 2017 skrev Naturpress om det norskeide selskapet Biozin AS, eid av trelastkonsernet Bergene Holm AS. De la da fram planer for storskala produksjon av biodrivstoffet med samme navn som selskapet, biozin, i Åmli.

Årskapasiteten ble den gangen anslått til å kunne komme opp i 120.000 m3 biozin, i en eventuell fabrikk. Biozin er en bioråolje basert på trevirke (biprodukter fra skogbruk og treindustri), og som raffineres videre til vanlig drivstoff. For å produsere 120.000 m3 biozin går det med om lag 700.000 m3 tremasse.

Shell gikk ut i fjor

Oljeselskapet Shell har siden den gang investert økonomi og teknologi i prosjektet, som har vært i en forberedende fase med teknologi-testing. 9 ansatte har på det meste vært engasjert. Men i mai 2023 trakk Shell seg ut, og satsingen ble satt på vent, men ikke helt parkert. I Biozin AS fortsatte man letingen etter løsninger for å få til drift, ifølge lokalavisa Vest-Telemark Blad.

– Å bygge et anlegg som anvender den nye IH2-teknologien i full skala for første gang krever svært store investeringer. Shell har nå informert om at de anser den økonomiske risikoen i prosjektet som for stor, slik ting står i dag. Nå må vi bruke litt tid på å revurdere planene og se på hvilke andre muligheter vi har. Samtidig må vi erkjenne at dette er et stort tilbakeslag for oss, uttalte administrerende direktør Thomas Skadal i Biozin i en pressemelding i fjor, da Shell snudde.

Equinor på banen

I april i år ble det annonsert at Equinor hadde sagt ja til å engasjere seg i prosjektet.

- Annonse -

Bergene Holm AS og Biozin Holding AS informerte da om at det var inngått en avtale med Equinor om å «studere mulighetene for å utvikle et industrielt, fornybart biodrivstoffprosjekt på Jordøya i Åmli i Agder.»

Studien skal avklare om det er teknisk og kommersielt mulig å bygge og drive en slik verdikjede, heter det videre. 

Det skal i størst mulig grad bygges videre på det tidligere arbeidet som er utført, vedrørende logistikk og infrastruktur. Lokalt råstoff skal benyttes.

– Vi i Biozin er veldig tilfreds med at Equinor vil gjennomføre denne studien sammen med oss. Equinor vil bidra med kapasitet og kompetanse som er nødvendig for å avklare en eventuell videre satsing på et industriprosjekt i Åmli, sier Thomas Skadal, administrerende direktør i Biozin Holding AS, i pressemeldingen. 

– Bergene Holm jobber vedvarende for å skape merverdi av sidestrømmene fra sagbrukene, samt skape en forutsigbar, kortreist og bærekraftig foredling av skogsråstoff som blir avvirket i våre regioner. Nå går Biozin inn i en ny fase sammen med Equinor, i en studie med sikte på å avklare de tekniske og kommersielle mulighetene for å etablere et prosjekt, sier Erland Løkken, administrerende direktør i Bergene Holm AS. 

Håper på fabrikk innen 2029

Ordfører i Åmli kommune, Hans Fredrik Tangen (Ap), forteller til Vest-Telemark Blad at om alt går etter planen kan det kanskje bli en investering i 2026, og at en ferdig fabrikk muligens står ferdig i 2028-2029.

– Det er ikke vedtatt å bygge biodrivstoffabrikken, men jeg har mye mer tro nå enn før, for at det skjer. Fordi Equinor er med, sier ordføreren.

Equinor har ikke signalisert om, når, og med hvilket utfall av studien som skal gjennomføres, for at de skal ønske å investere i en fabrikk.


- Annonse -
Vil du annonsere her?