I dag åpner verdens første flytende havvindpark

Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon (Foto: Wikimedia Commons).

Hywind Scotland, den flytende vindparken som ligger 25 kilometer utenfor Peterhead i Aberdeenshire, Skottland, åpnes offisielt i dag av den skotske førsteministeren Nicola Sturgeon.

Videoen er produsert av Statoil.

Norske Statoil er operatør med Masdar som partner, og parken skal levere strøm til om lag 20.000 hjem.

Drifts- og vedlikeholdsbasen for Hywind ligger i Peterhead, mens driftssenteret ligger i Great Yarmouth. I tilknytning til Hywind Scotland-prosjektet vil Statoil og partneren Masdar også installere Batwind, en batterilagringsløsning for havvindkraft med en kapasitet på 1MWh. Denne løsningen skal avhjelpe ujevn leveranse og optimalisere produksjonen, opplyser Statoil.

– Skottland i tet for global energi-innovasjon

– Dette markerer en spennende utvikling for fornybar energi i Skottland. Vår støtte til flytende havvind viser denne regjeringens satsing på utvikling av denne teknologien, og, sammen med Statoils batterilagringsprosjekt, Batwind, plasserer dette oss helt i front i det globale kappløpet og posisjonerer Skottland som et globalt senter for energi-innovasjon, sier førsteminister Sturgeon.

Irene Rummelhoff, konserndirektør for forretningsområdet Nye energiløsninger i Statoil, opplyser at Hywind kan brukes i havdyp på nærmere 800 meter.

– Dette åpner muligheter i områder som hittil ikke har vært tilgjengelig for havvind. Erfaringene fra Hywind Scotland vil bane vei for nye globale markedsmuligheter for flytende havvindkraft. Gjennom myndighetens støtte til å utvikle Hywind Scotland-prosjektet er Storbritannia og Skottland nå i front innen utviklingen av denne spennende nye teknologien. Statoil ser fram mot å utforske nye framtidige muligheter innen flytende havvind, sier Rummelhoff.

Vekstforventninger til flytende havvind

På bakgrunn av at det de siste årene har vært betydelige kostnadsreduksjoner innen både landbasert vindkraft og bunnfast havvindkraft, mener Statoil at flytende vind kan forventes å følge en tilsvarende nedadgående kurve i neste tiår. Det gjør at den kan konkurrere kostnadsmessig med andre fornybare energikilder, skriver Statoil.

– Statoil har ambisjon om å redusere kostnadene for energi fra Hywind havvindpark til € 40-60 €/MWh innen 2030. Når vi vet at opp mot 80 % av havvindressursene er på store havdyp (+60 meter) der tradisjonelle bunnfaste installasjoner ikke er egnet, forventes flytende havvind å spille en betydelig rolle i veksten av havvind fremover, sier Rummelhoff.

Mohamed Al Ramahi, konsernsjef for Masdar, påpeker at flytende vindteknologi kan være et økonomisk gjennomførbart alternativ når havdypene er for store for konvensjonell bunnfast havvindkraft.

– Dette åpner muligheter i en rekke nye geografiske områder, og vi ser allerede på muligheter med våre partnere, der vi bygger på vår eksisterende internasjonale portefølje innen landbasert vindkraft og havvindkraft, samt solenergi, sier Al Ramahi.

Øker fornybarengasjementet

Statoil sin fornybarportefølje har nå totalt kapasitet til å levere fornybar strøm til over 1 million hjem, opplyser selskapet. Statoil er operatør for vindparken Sheringham Shoal i Skottland, som har vært i produksjon siden 2012, samt havvindparken Dudgeon i Storbritannia. Denne er nå fullført og i produksjon. I 2016 kjøpte Statoil 50 % av havvindparken Arkona i Tyskland, som starter strømleveranser i 2019. Nylig ble det kjent at selskapet kjøper seg inn i solkraft i Brasil.


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?