Slutt på ny oljeleting langs New Zealands kyst (Foto: Pixabay.com)
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Kontraproduktivt, mener olje- og energiminister Terje Søviknes, men beslutningen hylles fra miljøhold og opposisjon.

New Zealand’s regjering kunngjorde i dag at de vil stanse all ny leting etter olje og gass i sine havområder.

Støtteerklæring kommer blant annet fra miljøorganisasjonen Greenpeace, som takker øystatsregjeringen for å lytte til folkekravet om å beskytte verdens klima, og ta Parisavtalens mål på alvor. Greenpeace mener at beslutningen sender et massivt signal til alle regjeringer i hele verden om å gjøre det samme.

– New Zealand har tatt en historisk avgjørelse og viser nå hva globalt klimalederskap må innebære. Verden har funnet mer fossile ressurser enn vi kan forbrenne innenfor Parisavtalens mål. Det er meningsløst og umoralsk å lete etter mer, og New Zealands vedtak i dag understreker dette, sier Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge.

Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge

Den new zealandske statsministeren er klar på at denne avgjørelsen er avgjørende for at landet skal oppnå å bli karbonnøytralt i tråd med Parisavtalen.

– Tydelig signal til Norge

Greenpeace har sammen med Natur og Ungdom saksøkt den norske staten på grunn av nye letekonsesjoner i Barentshavet (23. konsesjonsrunde). Staten ble frikjent i Oslo tingrett, men saken er anket videre, og vil kunne ende opp i høyesterett. Det ble imidlertid klart torsdag at den må innom Lagmannsretten først.

Greenpeace melder videre at den norske regjeringen nå må innse behovet for å stanse all leting etter ny klimafiendtlig olje, og at dette står i skarp kontrast til planene om ytterligere oljetildelinger gjennom 24. konsesjonsrunde som er varslet senere i vår.

– Den norske regjeringen har nå enda en grunn til å kansellere 24. konsesjonsrunde, sier Gulowsen.

– Norske politikere må slutte å lure seg selv til å tro at vi kan oppfylle klimamålene uten å gjøre noe med vår egen oljeindustri. Norge er verdens sjuende største karboneksportør. Tiden for å tro at avlatshandel med klimakvoter løser dette problemet bør være forbi, klimaendringene krever konkrete norske utslippskutt og stans i ny oljeleting nå, sier Gulowsen.

LES OGSÅ: Naturpress´ dekning av klimarettssaken

Statoil / Equinor har engasjement i området

Greenpeace nevner også Statoils engasjement i Northland-bassenget, som i 2014 vakte store protester, da dette er et havområde som er dypt forankret i Maori-kulturen.

Greenpeace mot Statoil på North Island i 2014, nå er Statoil ute av området (foto: Greenpeace)

I en e-post informerer Statoils internasjonale talsperson Erik Haaland Naturpress om at selskapet nå er ute av dette området:

– Lisensene utenfor Northland ble levert tilbake til myndighetene i 2016 da vi etter å ha samlet inn data vurderte sannsynligheten for å finne kommersielle mengder olje eller gass som liten. Statoils tilstedeværelse i New Zealand er nå en partnerrolle i fire lisenser sørøst for North Island, tre hvor Chevron er operatør og en hvor OMV er operatør.

På spørsmål om dagens avgjørelse, som i tillegg til å blokkere for fremtidige tildelinger, vil kunne påvirke den videre aktiviteten til Statoil / Equinor – siden avgjørelsen også er et tydelig verdivalg – svarer han:

– Dagens annonsering gjelder tildeling av nye lisenser, men det er kommunisert fra myndighetene at eksisterende lisenser fremdeles vil være gyldige, og det vil derfor ikke påvirke vår nåværende planer. Som et bredt energiselskap så vil vi fortsette å lete etter olje og gass, med fokus på å finne ressurser med lavt karbonavtrykk, og med strenge retningslinjer for helse, miljø og sikkerhet. Når vi igangsetter aktivitet i et land, er dette etter åpning for virksomhet av og invitasjon fra det enkelte lands myndigheter. Slik var det også på New Zealand og vi forholder oss til at vi har gyldige lisenser i landet.

Søviknes: – Stans eller reduksjon er kontraproduktivt

Gjennom en e-postdialog med olje- og energidepartementet får Naturpress følgende uttale fra statsråd Terje Søviknes (Frp):

– Olje- og gassproduksjonen på norsk sokkel er underlagt EUs kvotesystem for klimagasser. Oljeselskapene på norsk sokkel vil dermed på lik linje med bedrifter i EU bidra til å redusere kvotepliktige utslipp med 43 prosent fra nivået i 2005 innen 2030.

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Skjermdump Oljemessen)

Petroleumsvirksomheten betaler en høy CO2-avgift, mener Søviknes.

– Norske utslipp per produsert enhet er også vesentlig lavere enn gjennomsnittet for andre land. Da vil globale utslipp fra produksjonsleddet øke hvis norsk petroleumsproduksjon erstattes med produksjon fra disse landene. 

Beslutningen til regjeringen på New Zealand kommenterer han slik:

– Siden norske utslipp allerede omfattes av strenge klimavirkemidler, og redusert norsk petroleumsproduksjon sannsynligvis vil kunne øke globale utslipp, anser jeg stans eller reduksjon av antallet nye utvinningstillatelser av hensynet til klimaet som et kontraproduktivt klimavirkemiddel.

– Norge kan tape stort på å tviholde på oljekrana

Marie Sneve, nestleder i Rødt, mener at dette bør være en vekker for den norske regjeringen.

– New Zealand har nå som første rike land med betydelig produksjon på egen sokkel satt handling bak ord.

Marie Sneve Martinussen, nestleder Rødt (Foto: T L Bjørsvik)

Vi må som New Zealand erkjenne at vi har flere bein å stå på enn mange fattigere land, og at vi nå må la andre få en større del av den produksjonen vi fortsatt må ha i overgangsperioden til en fossilfri verden. Dette blir et «chicken game» der vi på sikt kan tape stort på å tviholde på oljekrana, sier hun.

 

 

Per Espen Stoknes, MDG.

Stortingsrepresentant for MDG, Per Espen Stoknes, mener Norge bør følge Frankrike og New Zealand:

– Vi må fortsette med å produsere fra eksisterende felt, men stoppe å lete etter flere nye felt. Norge bør flytte investeringene fra grå til grønne næringer, både gjennom statsbudsjettet, og i oljefondet, uttaler han til Naturpress.


-Annonse-

 

 

 

 

 

- Annonse -