Miljøkamp på liv og død

Leder i Forum for utvikling og miljø oppsummerer her forrige ukes konferanse, Oslo Tropical Forest Forum. Konferansen hadde tre hovedtemaer; kampen mot internasjonal skogkriminalitet, beskyttelse av urfolk og andre miljøforkjempere, og produksjon av råvarer uten at det fører til avskoging.

- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

«Jeg lever av skogen. Jeg forsvarer den så godt jeg kan. Derfor lever jeg hele tiden med trusselen om å bli skutt.»

Den brasilianske miljøverneren Zé Cláudio sa dette under en TED-talk seanse i 2010. Et halvt år senere ble han og hans kone, Maria, drept. Drapsmennene kutter av det ene øret som bevis til den eller dem som hadde bestilt drapet.

Den 27 og 28 juni i Oslo deltok over 500 aktivister, politikere og forskere på verdens største regnskogskonferanse – Oslo Tropical Forest Forum. Norad, Regnskogfondet og Forum for utvikling og miljø inviterte til en åpen event etter Oslo Tropical Forest Forum på Litteraturhuset etter konferansen. Her møttes forfulgte regnskogforsvarere, Norges klima- og miljøminister, journalister, eksperter og myndigheter fra en rekke land.

Miljøkamp på liv og død
Fra venstre: Avdøde Zé Cláudio’s søster Claudelice, regissør Felipe Milanez som lagde filmen om Zé Cláudio, den truede aktivisten Bustar Maitar fra Indonesia og FNs spesialrappportør for urfolk Vicky Tauli-Corpuz fra Filippinene. (Foto: Forum)

Zé Cláudio’s søster, Claudelice (nr 2. fra venstre), deltok på Litteraturhuset der hun fortalte historien om Zé Cláudio og Marias kamp. En kamp hun har videreført. Filmen “Toxic Amazon” av journalist og regissør Felipe Milanez følger fotsporene til Zé Cláudio og Maria’s kamp for å bevare Brasils regnskog. Den ble vist på Litteraturhuset med regissøren tilstede.

Brasil, Colombia og Filippinene topper listen over land der miljøvernere har blitt drept. Urfolk er spesielt utsatt. Blant deltakerne på Litteraturhuset var FNs spesialrapportør for urfolks rettigheter, Victoria Tauli-Corpuz (over, til høyre), som selv står på filippinske myndigheters terrorliste for sin innsats for fredelige urfolk som vil ta vare på regnskogen. Tauli-Corpuz deltar også på en side-event under HLPF i New York 16. juli som ForUM arrangerer sammen med Together 2030, og der også statssekretær Jens Frølich Holte i UD samt Regnskogfondet deltar.

I fjor ble 197 miljøforsvarere ble drept, ifølge the Guardian, som også deltok på Litteraturhuset. Dette ble også dokumentert i en rapport fra Regnskogfondet.

-Regnskogen er jordens lunger. Den utgjør opptil 1/3 av klimaløsningen og må bevares for å nå bærekraftsmålene. Skal vi lykkes trengs levende sivilsamfunn – bokstavelig talt. Men regnskogbevaring har blitt en kamp på liv og død. Altfor mange mennesker risikerer livet for å bevare miljøet. Noen av dere er her i kveld. Takk for at dere kjemper for en bedre framtid, og for at dere deler med oss i kveld, sa daglig leder Borghild Tønnessen-Krokan fra Forum for utvikling og miljø, som ønsket velkommen til arrangementet på Litteraturhuset.

Hun tok også til orde for en mer samstemt politikk for naturmangfold for å redde regnskogen og nå bærekraftsmål 15. Dette var også var blant temaene som klima- og miljøminister Ola Elvestuen diskuterte med Regnskogfondet under et av seminarene på Litteraturhuset. Der understreket også statsråden viktigheten av å støtte sivilsamfunn og urfolk for å redde regnskogen.

OTFF-Wergeland.jpg#asset:5629:urlMiljøvernere, politikere og journalister møtte forfulgte regnskogforsvarere på Litteraturhuset, med Regnskogfondet, Naturvernforbundet, Norad og Forum for utvikling og miljø som vertskap.

I sin rapport til FNs generalforsamling i 2016, tok FNs spesialrapportør for menneskerettighetsforkjempere, Michel Forst, særlig for seg situasjonen for miljøforkjempere. Han mener verden står overfor en ”global krise” når det gjelder drap og overgrep mot denne gruppen.

Oslo Tropical Forest Forum

Oslo Tropical Forest Forum er det viktigste globale møtepunktet for klima- og regnskog. Over 500 aktivister, politikere og forskere deltok i Oslo 27.-28. juni da konferansen som tidligere hadde tittelen REDD+ Exchange ble arrangert for fjerde gang.

Bevaring av tropisk skog kan utgjøre opp mot en tredjedel av utslippsreduksjonene som er nødvendige for å nå klimamålene i Paris-avtalen. I år er det ti år siden Norge lanserte det internasjonale klima- og skoginitiativet for å bidra til å redde verdens tropiske skoger.

– For ti år siden var innsatsen mot avskoging en ikke-sak i klimaspørsmålet.  Nå er dette helt i kjernen av de internasjonale klimaforhandlingene og oppnåelsen av FNs bærekraftsmål, sa klima- og miljøminister Ola Elvestuen under konferansen.

Konferansen hadde tre hovedtemaer; kampen mot internasjonal skogkriminalitet, beskyttelse av urfolk og andre miljøforkjempere, og produksjon av råvarer uten at det fører til avskoging.

Selv om konferansen 27. og 28. juni kun var for inviterte, var det likevel mulighet til å møte deltakerne i Oslo. Den 28. juni inviterte Norad, i samarbeid med Regnskogsfondet og Forum for utvikling og miljø til etterfest med faglig påfyll på Litteraturhuset, med en rekke parallelle arrangementer. Se programmet her:  http://forumfor.no/kalender/re…

- Annonse -