Snart kommer nedbrytbart sugerør av tre

Til neste år kan det nye sugerøret - utviklet i Finland - være på markedet, om alt går etter planen.

Foto: Stora Enso.

Det finske selskapet Sulapac har i samarbeid med tømmer- og  papirkonsernet Stora Enso, også det fra Finland, utviklet et materiale for sugerørproduksjon som er 100 % biologisk nedbrytbart i havet.

– Det er med stolthet vi i dag annonserer at vi lanserer en demo for et gjenvinnbart, mikroplastfritt og marint nedbrytbart sugerør. Dette er verdens mest bærekraftige sugerør som kan produseres i en industriell skala, og vi har utviklet det sammen med Stora Enso. Milliarder av plastsugerør produseres og brukes hver eneste uke. Dette sugerøret har potensialet til å bli en virkelig game changer, uttaler grunnleggeren av Sulapac og CEO i selskapet, Suvi Haimi.

Lanseringen skjedde under startup-eventet Slush 18 i Helsingfors denne uken.

Slik ser det trefiberbaserte sugerøret ut (Foto: Stora Enso).

Utviklerne opplyser at råstoffet er et trefiberbasert komposittmateriale, med naturlige bindemidler. Materialet brytes ned i havet, og er i industriell sammenheng designet for å komposteres.

– Dette er et viktig skritt for Stora Enso, og det viser at vi forplikter oss på lang sikt til gradvis å erstatte fossilbaserte materialer med fornybare løsninger, sier Annica Bresky, talsperson for Storas forbrukerdivisjon.

– Samarbeidet vårt med Sulapac er et glimrende eksempel på hva vi kan klare å oppnå i et partnerskap, ved å drive fram innovasjon som skaper bærekraftige løsninger innenfor bioøkonomien, sier Bresky.

Materialet til Sulapac og Stora Enso kan framstilles i eksisterende produksjonslinjer, opplyser selskapene. Målet er å ha sugerørene på markedet i andre kvartal i 2019.

 

 

- Annonse -