Ill.foto: Pixabay

Det har stor verdi å forlenge livet på det man finner på et loppemarked. Den miljømessige gevinsten er åpenbar. Og det å finne noe som er billigere enn om man hadde kjøpt akkurat det samme nytt i butikken – og rett og slett å finne noe der som du ellers ikke ville ha funnet noe annet sted, det gir også en god følelse.

Man blir glad av å finne noe av interesse.

Møbler, klær, sportsutstyr, husgeråd og en masse andre bruksgjentander kan man således få kjøpt til (oftest) symbolske priser på landets hundrevis av loppemarkeder. Det er en klassisk vinn-vinn-vinn situasjon for lofts- og garasjerydderen, for arrangøren av loppemarkedet og for kjøperen.

Men det er noe ved loppemarkedene som skurrer. Eller mer presist – det er ikke noe galt ved loppemarkedene i seg selv, men det skurrer litt før de er i gang.

Her om dagen ble jeg kontaktet av en person som flerfoldige ganger har – frivillig og gratis selvsagt – jobbet på loppemarked. Vedkommende hadde sett med uro på utviklingen i loppeinnleveringen før selve markedene blir arrangert.

Kommentaren gjorde meg bekymret.

Erfaringen personen hadde gjort seg var at det blir levert inn betydelige mengder ubrukelige varer til arrangørene. Det brukes store arbeidsressurser på å sortere varene, og det brukes mye penger på å bli kvitt alt som er ubrukelig. Penger som arrangøren sårt trenger, det er jo tross alt litt av vitsen med det hele, at et prisverdig samfunnstiltak får inntekter, og ofte er det barn og unge det gjelder.

Det jeg selv har sett på mange loppemarkeder bekrefter at mange givere ikke er så nøye med det de leverer fra seg.

Ofte kan det virke som om loft og kjeller har blitt tømt og lasset kjørt rett til arrangøren. Uten noen form for sortering av type vare, uten sjekk om det elektriske fremdeles fungerer, om puslespillet er komplett eller om votten eller sokken er levert sammen med sin høyre eller venstre tvilling. Fordelen med denne praksisen kan være at arrangøren i hvert fall får inn nok med varer, altså kvantitet. Men dessverre er dette nok den eneste fordelen, mens det samtidig fører med seg flere ulemper.

Tenk om loppemarkedet kun tok imot ting som er kvalitetsjekket av loppegiveren. Her er noen av fordelene som følger for arrangør og besøkende:

 • Arrangøren sparer mye tid fordi varene er godt synlig sortert etter type vare, det elektriske fungerer og ting er komplette
 • Det kommer nok litt mindre lopper inn, men det vil ikke gå på bekostning av salget, tvert imot – fordi ødelagte og ikke-komplette varer er fraværende
 • Besøkende trenger ikke bruke tid på «støy» fordi det er fraværende og holder på denne måten engasjementet til å finne noe fint til å vare mye lengre, og kan øke antall salgsvarer
 • Arrangøren får mye bedre plass til å presentere varene, godt synlige og lett tilgjengelige, samtidig som besøkende får bedre plass til å finne fram og bevege seg rundt – noe som også kan gjøre at de besøkende blir lengre
 • Arrangøren sparer mye tid når det som er til overs ryddes til neste marked eller leveres til tredjeparter
 • Arrangøren sparer et betydelig beløp ved å satse på kun en istedenfor to kontainere for til slutt å kaste det som ikke ble solgt (og mye av dette var jo i utgangspunkt «støy» – det som ble levert men ikke var kvalitetsjekket).

Her er noen tips til deg som skal levere lopper til vårens mange markeder:

 • Sortér kun det du kunne tenke å gi bort som en gave til en du kjenner, til loppemarkedet
 • Sortér vekk det som er ødelagt, har flekker eller ikke er komplett til å levere et annet sted (som bl.a. Uff og Fretex som driver med redesign, mottak for ødelagte el-varer eller møbler)
 • Sortér eskene/posene etter type vare (kanskje loppemarkedet informerer på forhånd hvilke kategorier de bruker) og marker eskene/posene tydelig
 • Sortér det som hører sammen med strikk eller hyssing, som sokker og votter
 • Pakk sammen alle puslespillets brikker sammen slik at det kan sees på uten at det trenger å åpnes (f. eks. gjennomsiktig pose, glass med lokk)

 Så nå, la oss sjekke kjeller og loft med andre øyne og sammen skape loppemarkeder som gir mye mer glede! For alle, og for miljøet! 


 

- Annonse -