Her er en sneipekasse hengt opp ved nedgangen til Nationaltheatret T-banestasjon. Foto: Rusken.
- Annonse -
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Nå kan du som røyker eller snuser, og befinner deg i Oslo, problemfritt kvitte deg med sneipen eller snusposen din på en miljøvennlig måte. 

I et samarbeid mellom Sporveien, Rusken og firmaet Sneipfritt, og der også Miljøhovedstadsåret inngår som en finansiell bidragsyter, skal Oslo fram til august i år ha utplassert de lett gjenjennelige gule boksene. Foreløpig er dette en testperiode.

Hvert år produseres det 5,6 billioner sigaretter i verden, og to tredjedeler av disse ender på bakken, ifølge Sneipfritt. Det er nok sneip til å rekke 2,7 ganger rundt jorda.

To kammer: Et der du lover å aldri mer kaste sneiper på gaten, og et der du ikke lover.

En sneip inneholder 95% plast, og havet blir til slutt mottakeren av enda et plastprodukt, og som i tillegg inneholder gift. Sigarettsneiper er dermed et betydelig forurensingsproblem.

Sneipfritt importerer og leier ut sneipekasser fra England, der konseptet kommer fra og har fått god mottakelse. Sneipfritt leier kassene så ut til sine kunder. Sneipfritt står for tømming og vedlikehold av sneipekassene, og håndterer innholdet.

Bak Sneipfritt står Andrea Oterhals Storhaug og Lisa Nyland Johansen.

750 tonn søppel kastes utenfor søppelkassene, bare i Oslo

Hver dag kastes mer enn 2 tonn søppel rett på gata i Oslo, ifølge Sporveien.

– Sporveien opplever stadig økning i antall kollektivreisende og det er svært positivt for miljøet. Men med en økning i antall reisende, øker også forsøpling på farten. Hele 750 tonn søppel havner utenfor søppelkassene i Oslo hvert år, og mye forsøpling foregår på T-banestasjonene og trikkeholdeplassene. Vi har et felles ansvar for å redusere forsøpling og vi vil oppfordre til å benytte søppelkassene slik at alle får en renere by og en bedre kollektivopplevelse, sier sjef i Sporveien, Cato Hellesjø.

– Det er fint å se at det offentlige rom brukes mer og mer, men det gir også konsekvenser for hvordan det ser ut rundt oss, mener ruskengeneral Jan Hauger.

Det store søppelmysteriet

Sporveien og Rusken samarbeider om kampanjen «Søppelmysteriet» som presenterer fem typer «smugforsøplere»: Glemmer’n, Bommer’n, Stapper’n, Ruller’n og Glipper’n. I seg selv humoristiske fremstillinger, men likevel med et snev av sannhet i seg. Mysteriet er at ingen erkjenner at de er med på å forsøple.

– De fleste ønsker å ha det pent og ryddig rundt seg, men det er noe med ubevisstheten vår, kanskje spesielt når vi får litt dårlig tid, er på farten eller er litt distré. Med denne kampanjen ønsker vi å utfordre innbyggerne til å tenke seg om, sier Jan Hauger.

I år er tilbudet til byens røykere og snusere at de kan kvitte seg med «restene» problemfritt og ryddig.


 

- Annonse -