18-årige Fionn Ferreira fra Irland vant nylig hovedpremien – 50.000 USD, som må brukes til videre forskning – under forskningsfestivalen Google Science Fair 2019 i California. Ferreiras bidrag tar fatt i mikroplastforsøplingen.

En rekke internasjonale medier skriver om saken, blant dem CNN, EcoWatch, The Irish Times og Business Insider.

Magnetisme i væske

Metoden som Ferreira bruker bygger blant annet på et kjemisk prinsipp om at likt tiltrekker likt. På hjemstedet, en liten kystby ved navn Ballydehob i Cork, fikk han den første idéen etter at han oppdaget en oljetilsølt stein i fjæra som var tildekket med små plastbiter. Ferreiras videreutvikling i det prisvinnende prosjektet besto i at han tok i bruk væsken ferrofluid, tilsatte magnetisme, og som derved fikk evnen til å trekke til seg mikroplast fra vann. Løsningen skal fjerne mikroplast fra spillvann og tilførselsvann før det kommer til havet.

Ferrofluid er et stoff som blir benyttet til å kontrollere vibrasjoner i høyttalere og til forsegle elektronisk utstyr mot partikkelforurensing.

Det ble utført nesten tusen tester med ferrofluid og magnetisme, og til slutt klarte verktøyet som Fionn Ferreira har utviklet å fjerne om lag 85 % av mikroplasten – plastbiter mindre enn 5 mm –  fra vannprøver.

– Løsningen er at vi slutter å bruke plast

Fionn Ferreira skal studere ved universitetet i Groningen i Nederland fra i høst. Han har selv et nøkternt syn på sin oppfinnelse.

– Jeg sier ikke at mitt prosjekt er løsningen. Løsningen er at vi slutter helt med å bruke plast, sier han til Business Insider.

Men Google-prisen er han svært fornøyd med å ha fått:

– Jeg er så stolt av å ha blitt utpekt til vinner av 2018-2019 Google Science Fair. Jeg kan ikke vente med å få en veileder og engasjere meg sammen med forskere i prosjektet mitt. Google Science Fair gav meg en unik erfaring med Google, og der fikk jeg treffe mange forskjellige forskere og ingeniører. Jeg har fått venner og jeg elsker det fantastiske utdanningsnettverket som denne festivalen har skapt, sier Fionn Ferreira på sin egen nettside.


 

- Annonse -