Brenning av skog i Amazonas. Foto: Wikipedia/Alzenir Ferreira de Souza/Pixabay.

Hittil i år er det registrert 75.000 branner i regnskogen i Amazonas. Det er en økning på 85 prosent, ifølge tall fra Brasils institutt for romforskning (Inpe) gjengitt av BBC.

Utviklingen har fått pensjonsselskapet KLP, med en forvaltningskapital på 737 mrd kroner, til å reagere.

– Vi er dypt bekymret for det som skjer i regnskogen i Brasil. Derfor har vi henvendt oss til selskaper som driver betydelig handel med jordbruksråvarer fra Brasil fordi vi ønsker rask dialog og konkret handling i lys av den svært alvorlige situasjonen, sier KLPs leder for ansvarlige investeringer, Jeanett Bergan.

KLP opplyser at de har investert 453 millioner kroner i aksje- og lånekapital i de tre amerikanske jordbruksselskapene Archer Daniels Midland (ADM), Bunge og Cargill, som har leverandører på soyabønner fra Brasil.

– Vi kontakter også selskapenes største investorer og banker med et ønske om å legge press på at selskapene ikke bidrar til alvorlig miljøskade., sier Bergan.

Ser også på norske selskaper

Den største brasilianske storfeprodusenten JBS, er på grunn av korrupsjon allerede utelukket fra KLPs investeringer. KLP sier at de nå vil legge ytterligere press på selskapet gjennom deres eiere.

– Vi ønsker i første rekke å få dialog med selskapene og høre hva de gjør. Vi tok kontakt med dem i forrige uke, og venter svar fra dem i løpet av denne uken. Vi ser også på eventuelle norske selskaper som importerer soyaprodukter fra Brasil, og vurderer også å henvende oss til dem for å sikre at de gjør det de kan for å redde regnskogen, sier Bergan.

Produksjon av storfe og soya blant de viktigste årsakene til økt avskoging og nå mange branner, ifølge Amazonwatch.


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?