Av sauene som ble tatt av rovdyr i fjor, ble det fastslått at 1945 var tatt av ulv.. Ill.foto: Pixabay.

Det var i fjor høst at Telemark Bonde- og Småbrukarlag hevdet at dette kunne være tilfelle. De hadde sendt blodprøver av flere norske ulver til analyse, og fikk de oppsiktsvekkende resultatene tilbake fra det tyske laboratoriet ForGen.

Rovdatas undersøkelser imøtegår nå påstandene om at norske ulver kan være satt ut og ha avstamming fra Latvia og en dyrepark i Paris, som det blant annet ble antydet. Rovdata har utført DNA-analyser av tilsvarende type som det ForGen har utført.

Analyseansvarlig på ForGen har ifølge Rovdata opplyst at de kun har brukt såkalt mitokondrie-DNA i analysene. Dette er DNA som nedarves fra mor til datter, så man kan følge slektskapet bakover i tid fra datter til mor til bestemor osv. ForGen oppgir at de fant flere ulike mitokondrievarianter blant de åtte ulvene.

– Vi har analysert mitokondrie-DNA fra de samme åtte ulvene som tyskerne skal ha analysert, og resultatene viser at det ikke er noe grunnlag for å si noe nytt om opphavet til ulvene i Skandinavia. Som forventet fant vi at alle de sju skandinaviskfødte ulvene i materialet har samme mitokondrievariant som den første ynglende tispa i Skandinavia i 1983. Den åttende ulven var en immigrant som også hadde den samme varianten. Tyskerne på sin side rapporterer om flere ulike varianter, sier Øystein Flagstad, genetiker i Rovdata.

Deler en tusenårig DNA-variant

Rovdata sier at resultatene er i tråd med tidligere forskning på den skandinaviske ulvebestanden. Tidlig på 2000-tallet brukte man mitokondrie-DNA for nettopp å si noe om morslinjene i bestanden, og man fant at hele bestanden har samme mitokondrievariant. Den er også svært vanlig i Finland, Russland og Baltikum og var også den dominerende mitokondrievarianten i den historiske skandinaviske bestanden, opplyser Rovdata.

– Siden den samme mitokondrievarianten er utbredt over store geografiske områder i Nord-Europa, kan den ikke alene brukes til å si noe om opphavet til skandinaviske ulver. For selv om den finnes i Skandinavia og eventuelt i en dyrepark i Paris, så betyr ikke det at skandinavisk ulv stammer fra dyreparken. Det betyr bare at de begge deler en mange tusen år gammel mitokondrievariant, sammen med mange andre ulver i Nord-Europa, sier Flagstad.

- Annonse -

– Blodprøvene kan ha vært forurenset

Telemark Bonde- og Småbrukarlag skal ha mottatt blod på filler anonymt i posten, tørket opp fra bakken ved skutte ulver. De er deretter videresendt til Tyskland.

– Hvis dette stemmer, ser jeg flere utfordringer. En ting er usikkerheten knyttet til opprinnelsen (sted og dato) til de innsendte prøvene, hvis de er levert inn anonymt. Et vel så viktig poeng er at prøvene kan bli forurenset av annet DNA under innsamling, frakt og oppbevaring, for eksempel fra hund, sier Flagstad.

– Alle som har jobbet med mitokondrie-DNA vet at slike analyser er sensitive til forurensing, og det at tyskerne rapporterer om flere ulike mitokondrievarianter i dette materialet, tyder på at noen av prøvene kan være forurenset, utdyper han.

«Betydelig feilprosent i ForGens analyser»

ForGen har ifølge Rovdata tidligere kjørt analyser av tyske, franske og sveitsiske ulver, og i alle tilfeller formidles den samme historien, at ulvene har betydelige innslag av hund i sine slektslinjer. Tyske og franske forskningslaboratorier skal ha påvist en betydelig feilprosent fra ForGens analyser.

– Analysene av de åtte skandinaviske ulvene synes også å inneholde feil, all den tid de rapporterer om flere mitokondrievarianter, sier Flagstad.

Flere analyser sett i sammenheng tilsier at hele den skandinaviske ulvebestanden kan føres tilbake til fem ubeslektede ulver av finskrussisk opphav, konkluderer Rovdata.

Brajkovic tok forbehold om korrektheten

Lederen i Bonde og Småbrukerlagets rovviltutvalg, Ståle Støen, sa til TV2 i november 2019 at han mente resultatene som da dukket opp fra ForGen, kunne få stor betydning i diskusjonen om ulvenes opprinnelse.

– Bygdefolk har jo siden 80-tallet hevdet at ulvene ikke kom hit naturlig, fra Russland eller Finland, slik myndighetene sier. Og det som nå framkommer gjør at det er naturlig å spørre om ulvene vi har i Skandinavia nå, har kommet hit gjennom ulovlig utsetting, sa Støen den gang.

Bonde Regina Brajkovic fra Sannidal i Telemark og Vestfold var den som fikk blodprøvene anonymt tilsendt i fjor, og fikk de analysert i Tyskland. Til NRK sier hun i dag at hun ikke vil kommentere Rovdatas pressemelding før hun har lest rapporten ordentlig. Men Brajkovic tok forbehold om korrektheten av analysene også i fjor, og sa til TV2 at det er behov for flere analyser hos ForGen for å undersøke om resultatene stemte.

– ForGen har en litt annen referansedatabase enn man bruker i Skandinavia, hvilket forklarer forskjellige prøveresultater. Den norske ulven stammer offisielt fra en ulvetispe. Siden mitochondrie-dna (halotype) uforandret arver videre fra mor til barn, skulle alle norske ulver ha den samme DNA-halotypen. Det har de imidlertid ikke. Vi mener å se av våre prøveresultater at en mulighet er at ulver kan være utsatt i naturen, uttalte Brajkovic da.

I dag slår altså Rovdata fast at den norske ulven ikke er satt ut eller har parisisk blod i årene.


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?