Illustrasjonsfoto: Fra et møte med tidligere ikke kontaktede urfolk. Stillbilde / video / Survivalinternational.

Det var Regnskogfondets partnere ORPIO og IDL som fikk fullt medhold i lagmannsretten Loreto (Perus største fylke på størrelse med Norge), for sitt søksmål mot den peruvianske staten.

Anklagen var at staten ikke beskyttet isolerte urfolk i nasjonalparken Sierra del Divisor på grensen mot Brasil.

De peruvianske myndighetene har ifølge Regnskogfondet tillatt olje- og gassvirksomhet og andre aktiviteter i parken, og som ville ha truet de isolerte indianerne som lever der.

Dommen innebærer at all mulig form for aktivitet forbys i parken, og alt av planlagte seismikkundersøkelser og andre petroleumsrelaterte aktiviteter i parken vil med dette bli stoppet, melder Regnskogfondet. Myndighetene i Peru hadde sammen med det statseide oljeselskapet Perupetro, planer om å utvikle oljesoner i nasjonalparken.

– Ekstremt viktig dom

Det skal være første gang i Peru at det blir det satt et rettslig premiss om at det er uforenelig å sikre isolerte urfolks rettigheter med olje- og gassvirksomhet, noe peruanske myndigheter ikke har villet godta tidligere.

– Dommen er ekstremt viktig og historisk i Peru. Hvis den blir stående så har vi klart å tette det siste hullet som står igjen for å beskytte de siste urfolkene i Peru i lovverket, sier tidligere leder for Peru- og Colombia-programmet i Regnskogfondet, Anders Krogh til NRK.

Olje- og gass er den eneste økonomiske aktiviteten myndighetene ikke har villet forby i reservater for isolerte urfolk. Denne dommen etablerer at olje- og gassvirksomhet ikke kan utføres noe sted hvor det er bevist at det bor isolerte urfolk, skriver Regnskogfondet.

Ifølge Regnskogfondet vil dommen skape presedens dersom den ikke blir anket. Anders Krogh siteres på at dersom de vinner i høyesterett etter en eventuell anke vil det skape en sterkere presedens, og det vil være slutt på all olje- og gassvirksomhet i disse områdene.


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?