Etter koronautbruddet kaster vi mindre mat

Vi mener også det er viktigere at den er norskprodusert, ifølge ny undersøkelse.

Foto: Christin Eide.
- Annonse -

I en ny undersøkelse gjort for Q-Meieriene oppgir 52 prosent av de spurte at de har økt bevissthet på å kaste mindre mat. Samtidig oppgir 42 prosent at de kaster mindre mat nå enn før koronautbruddet.

— Det har vært mye fokus på tomme butikkhyller. Som nevnt tidligere er det ingen grunn til å hamstre, men når det først skjer er det er oppløftende å se at folk er bevisst på å ta vare på maten de kjøper med seg hjem. Det viser at matredderne er til stede også i krisetider, sier Q-sjef Bent Myrdahl i en kommentar til undersøkelsen.

74 % av de spurte er likevel ikke bekymret for om det vil være nok matvarer i butikken nå og fremover.

Mette Nygård Havre, som står bak folkebevegelsen «Spis opp maten», støtter opp under Myrdahls utsagn.

— Det er gledelig å høre at nesten halvparten av de spurte sier at de kaster mindre mat. Jeg ville trodd at tallet var enda høyere. Forhåpentligvis vil denne tiden gi oss mer respekt for maten. Håpet er at dette fører til redusert matsvinn i de tusen hjem, også etter at landet er på fote igjen, sier Nygård Havre.

Økt bevissthet og færre butikkbesøk

Kombinasjonen av økt bevissthet på å ikke kaste mat (49%), samt at man går sjeldnere i butikken (33%) blir i undersøkelsen oppgitt som viktigste årsaker til at man kaster mindre enn tidligere. Mange svarer også at de har bedre tid til å lage mat og restemat nå.

- Annonse -

Folkebevegelsen «Spis opp maten» har over 100 000 følgere i sosiale kanaler, hvor målet er å få folk til å ta vare på og bruke opp maten. Nygård Havre sier at funnene fra undersøkelsen samsvarer godt med hvordan hun oppfatter situasjonen.

— Jeg får tilbakemeldinger daglig om at de fleste planlegger innkjøpene bedre fordi de ønsker å gå sjeldnere på butikken. Andre tenker mer på økonomi i disse dager, mens mange sier at de har bedre tid og dermed er mer bevisst på å bruke det de har i skuffer og skap, sier hun.

– Viktigere med norsk mat

I undersøkelsen svarer 64 % at de vurderer det som mer viktig nå enn før at maten har norsk opprinnelse.

— En økt interesse for norskprodusert mat er positivt. Jeg tror det er naturlig at vi tenker mer på norske arbeidsplasser og opprinnelse på matvarer i krisetider, enn vi gjør ellers. Situasjonen belyser viktigheten av en allsidig og solid produksjon av mat i Norge, sier Myrdahl.

Fakta om undersøkelsen

Undersøkelsen er utført av Opinion på vegne av Q-Meieriene. Formålet er å kartlegge hvordan forbrukerne har opplevd korona, knyttet opp mot meierileverandørene. Undersøkelsen ble foretatt i tidsrommet 20.03 til 25.03, med 1001 respondenter.


 

- Annonse -