Grønt Punkt Norge og bedriften Quantafuel inngår leveransekontrakt på 10 000 tonn plastemballasje til kjemisk materialgjenvinning.
Ordningen består i at Plastretur, Grønt Punkt Norges returselskap, skal levere mellom 7000 og 10 000 tonn med plastemballasje fra norske husholdninger til Quantafuel (som har norsk eiermajoritet), opplyser selskapene i en pressemelding.
– Dette er et foregangsprosjekt innen kjemisk gjenvinning og viser Europa hva som skal til for å oppnå de ambisiøse målene som er satt i EU for materialgjenvinning av plast. Her går Grønt Punkt Norge foran og viser vei for Norge, og vi er sikre på at mange flere europeiske land vil følge etter, sier leder for strategi og bærekraft i Quantafuel, Thomas Steenbuch Tharaldsen.
Får tilnærmet jomfruelig plast i andre enden
Via den kjemiske prosessen blir den brukte plasten omdannet til gass og oppgradert til petrokjemisk råvare av Quantafuel, som har sin fabrikk i Skive i Danmark. Prosessen kalles pyrolyse. Deretter materialgjenvinnes produktet til ny plast av kjemikalieselskapet BASF, til det som kalles en «tilnærmet jomfruelig resultat».
«Å levere innsamlet plast til kjemisk materialgjenvinning fremfor å sende en del til energiutnytting er meget godt nytt for miljøet»
Svein Erik Rødvik, gjenvinningsleder i Grønt Punkt Norge.
Den «nye» plasten får en kvalitet som gjør at den kan brukes i for eksempel matemballasje, noe som det er begrensninger for i ordinær mekanisk materialgjenvinning.
Ifølge Grønt Punkt Norge blir dette den første prosessen i Europa der kjemisk materialgjenvinning skjer i større skala.
Følger plasten i nordisk verdikjede
Underveis vil partene kartlegge plastavfallets opphav, alternativbruken av plasten, samt hvor stor andel av plastavfallet som blir videreforedlet til råstoff for ny plast, fortelles det i pressemeldingen. Funnene skal oppsummeres i en rapport som vil bli overlevert til Miljødirektoratet, som også har vært konsultert i prosjektet.
– Her har vi en unik mulighet til å følge plastavfallet gjennom en nordisk verdikjede og dokumentere i hvor stor grad vi lukker kretsløpet for plast, sier Tharaldsen.
LES OGSÅ: Teknologisk gjennombrudd i Sverige: Omdanner alle typer plastavfall til ny plast
Koronapandemien har ført til mer innsamlet plast
Ifølge Grønt Punkt samles det nå inn langt mer plastemballasje fra husholdninger enn før, noe som forklares med koronapandemien. Dette er en stor utfordring i et marked med lav etterspørsel, underkapasitet på sorteringsanlegg og lav kronekurs, fremholder Grønt Punkt, som av disse grunner er fornøyde med å få plass denne avtalen.
– Det er ofte i kriser innovasjon blir til. Å levere innsamlet plast til kjemisk materialgjenvinning fremfor å sende en del til energiutnytting er meget godt nytt for miljøet, sier Svein Erik Rødvik, gjenvinningsleder i Grønt Punkt Norge.
– Som det første landet i Europa blir det spennende å få svar på hvor mye av plasten som faktisk blir materialgjenvunnet kjemisk.
Artikkelens hovedfoto: Beathe Schieldrop, Grønt Punkt Norge.