På Berger stadion på Nesodden ble et nytt miljøanlegg på kunstgressbanen åpnet nylig.
På anlegget har man ikke gått bort fra bruken av det utskjelte plastgranulatet i kunstgresset, men i stedet er det satset på oppsamling og gjenbruk.
– Åpningen av dette anlegget er viktig for Nesodden kommune. Det er veldig mange innbyggere som er opptatt av miljøet, og politikerne har vedtatt at vi skal være en søppelfri kommune. Plastgranulat sprer seg fort fra fotballbanen og ut i naturen, det fester seg på klær og sko, som dras med rundt omkring, og ender gjerne i havet. Vi har nylig deltatt i en TV-aksjon mot mikroplast i havet. Nå følger vi opp, sa ordfører Truls Wickholm under åpningen, ifølge et innlegg på kommunens nettsider.
Hvert år brukes det om lag 50 tonn med kunstgranulat på nettopp denne banen.
Dette er metoden: Når banen måkes for snø, følger granulaten med snøen. Snøen transporteres til et asfaltert deponianlegg på nedsiden av driftsbygningen. Når våren kommer, renses granulaten i en trommel, slik at den kan gjenbrukes. Det er også laget kummer med filter rundt banen, og rister i bakken som brukerne av banen skal bruke, for å unngå at de tar med seg granulat ut av området.
Miljødirektoratet har ute på høring en ny forskrift for å redusere utslipp av granulat fra idrettsbaner. Ifølge Nesodden kommune tilfredsstiller miljøanlegget på Berger stadion kravene. Her er noen av kravene i forskriften:
- En fysisk barriere rundt idrettsbanen som hindrer spredning utenfor banen
- Sikker håndtering av drensvann og overvann fra banen
- Løsninger som hindrer brukerne av banen å ta med seg granulat ut slik at det sprer seg ute