Å få de globale utslippene ned til null gir en raskere virkning enn man tidligere har antatt. Illustrasjonsfoto: Unsplash.
- Annonse -

Globalt nullutslipp gir mye raskere effekt på global oppvarming enn man tidligere har antatt, mener forskere.

Vi er vant til at nyhetsbildet som gjelder klima og miljø domineres av negative oppslag. I 2020 kom riktignok Kina, Japan og EU med forsterkede klimamål, og koronapandemiens kanskje eneste oppside var et midlertidig fall i klimagassutslippene. Og det innføres stadig nye tiltak som skal kutte CO2 – rundt om i verden, og her hjemme i Norge.

Men kampen mot global oppvarming går likevel ikke raskt nok. En global temperaturøkning på om lag 3 grader i 2100 er hva verden styrer mot, med dagens virkemidler. Eller mangler på sådanne. De alvorlige scenariene dokumenteres med stadig ny forskning.

I en sak som ble presentert av nettstedet Inside Climate News i går, 3. januar, kommer det imidlertid fram positive trekk.

– Kan bryte en ond sirkel

Den australsk-baserte frilansjournalisten Bob Berwyn kan fortelle at noen forskere i løpet av 2020 har snudd i synet på hvor raskt den globale oppvarmingen vil avta dersom utslippene stanser.

På det britiske klimaforskningsinsttuttet Imperial College jobber Joeri Rogelj. Han er leder for den neste store klimastudien som IPCC, FNs klimapanel, skal ha som sitt grunnlag.

Ifølge Rogelj viser nyere forskning at stans i de globale klimagassutslippene vil bryte den onde sirkelen med stigende temperaturer, smeltende ismasser, økende havnivåer og skogbranner, raskere enn det man tidligere har antatt. Bak det igjen ligger den godt forankrede idéen om at århundrer med global oppvarming allerede er innbakt i systemet, og ikke kan gjøres noe med.

- Annonse -

Nå ser altså noen forskere litt annerledes på det.

– Vår forståelse er at hvis vi får våre CO2-utslipp ned til null, vil oppvarmingen avta. Klimaet vil stabilisere seg i løpet av et tiår eller to, og det vil bli lite eller ingen ekstra oppvarming. Vårt beste estimat er null, sier Rogelj.

Forklaringen som gis for at man nå ser annerledes på det, er at forskningen har misforstått tidligere eksperimenter gjort med klimamodeller som aldri har hatt nullutslipp som en innebygget mulighet.

Utslippene må uansett ned

Den kjente amerikanske klimaforskeren Michael Mann støtter opp om det nye synet.

– Dette stemmer faktisk. Det er et dramatisk paradigmeskifte, og mange som har dekket feltet har oversett dette, uttalte Mann i oktober til TV-stasjonen CBS. – Kanskje har det ikke vært godt nok forklart i det vitenskapelige miljøet. Det handler om en viktig utvikling som fortsatt er undervurdert. Det er utvilsomt vitenskapelig enighet om at oppvarmingen stabiliserer seg raskt – innen 10 år – når utslippene går ned til null, sa Michael Mann ifølge Inside Climate News.

At utslippene må gå raskt nedover gjelder med andre ord fortsatt. Men om disse forskerne har rett ligger det en solid belønning i andre enden.


- Annonse -
Vil du annonsere her?