I tillegg er det i ett av våre største laksevassdrag, Namsen, påvist moderate endringer, viser ny rapport.
Det er NINA som i samarbeid med Havforskningsinstituttet har laget rapporten, der oppdraget fra Klima- og miljødepartementet var å kategorisere 239 ville laksebestander med hensyn til genetisk innkrysning av rømt oppdrettslaks i villaks.
53 laksevassdrag i Norge har spesiell beskyttelse mot menneskelige inngrep, såkalte nasjonale laksevassdrag. Alle disse er nå klassifisert med hensyn til genetisk påvirkning fra rømt oppdrettslaks, opplyser NINA i en melding på sine nettsider.
Store genetiske endringer som følge av innblanding med rømt oppdrettslaks er påvist i en fjerdedel av de nasjonale laksevassdragene og moderate genetiske endringer er påvist i ytterligere en femtedel – blant disse er ett av våre største laksevassdrag, Namsen.
Mer enn 50 000 laks fanget i elvene er genetisk analysert, etter at rømt oppdrettslaks er luket ut ved skjellanalyser.
Økning i rød kategori, færre i gul
Slik fordeler de nasjonale laksevassdragene seg på de ulike tilstandskategoriene:
Grønn (tilstand svært god til god): Ingen genetiske endringer observert – 15 bestander (28,3 %)
Gul (tilstand moderat): Svake genetiske endringer indikert – 15 bestander (28,3 %)
Oransje (tilstand dårlig): Moderate genetiske endringer er påvist – 10 bestander (19 %)
Rød (tilstand svært dårlig): Store genetiske endringer er påvist – 13 bestander (24,5 %).
Nasjonale laksevassdrag som er i grønn kategori er uendret sammenlignet med den første klassifiseringen for 5 år siden, opplyser NINA. Ellers er det lavere prosentandel gul og høyere prosentandel oransje og rød i 2020 enn i 2015. I Namsen, et av de største laksevassdragene, er genetiske endringer nå påvist mens det tidligere kun har vært indikasjoner på dette.
Slik er status nå:
I de 239 kategoriserte laksebestandene er status:
Grønn: 80 bestander (33,5 %)
Gul : 69 bestander (29 %)
Oransje:– 22 bestander (9 %)
Rød:– 68 bestander (28,5 %).
Genetisk påvirkning antas å svekke laksens tilpasninger til naturmiljøet
Dette er følgene for villaksen, ifølge NINA:
«Ville laksebestander som er genetisk påvirket av rømt oppdrettslaks er mindre produktive enn en upåvirket bestand – de produserer færre utvandrende smolt og har høyere dødelighet i havet. Genetisk påvirket villaks viser endringer i viktige egenskaper som veksthastighet, alder ved utvandring og kjønnsmodning, og vandringsmønster. Dette er endringer som antas å svekke laksens tilpasninger til naturmiljøet.»