Rødt Rogaland driver valgkamp med Statoil-logoen. I dag gikk Rødts landsmøte inn for å fjerne sluttdato for oljenæringa. Foto: Skjermdump Spleis.no

KOMMENTAR: Nei til vindkraft på land, nei til vindkraft på hav, og nei til sluttdato for oljepumpingen. Miljøbevegelsen reagerer på omstridte vedtak på Rødts landsmøte.

Denne helgen har Rødt landsmøte. Møtet avholdes på Gardermoen, men delegatene deltar digitalt pga smittervernregler. Lørdag kom to vedtak som miljøbevegelsen reagerer kraftig på: 

  • Rødt har fra før vært mot all vindkraftutbygging på land. Landsmøtet denne helga har vedtatt at partiet nå også er mot vindkraft til havs. 
  • Med stort flertall stemte landsmøtet for å fjerne sluttdato for norsk olje- og gassvirksomhet.

Kun Miljøpartiet de grønne (MDG) og Rødt har hatt formuleringer om sluttdato for olje- og gassnæringen i sine programmer. Før landsmøtet hadde Rødt programfestet at 90 prosent av norsk olje- og gassvirksomhet skal være lagt ned innen 2030. Med 130 mot 56 stemmer vedtok partiet nå å fjerne denne formuleringen.

Bakstreversk i det grønne energiskiftet

«Vedtakene om havvind og olje er enormt skuffende, Rødt. Det blir ingen rettferdig omstilling av bakstreversk politikk!» skriver Greenpeace-leder Frode Pleym på Twitter. «Med dette vedtaket har Rødt meldt avbud både som miljø- og industriparti. Vi må utvikle alternativer til fossil energi med minst mulig konsekvenser for natur og klima. Havvind er en åpenbar del av løsninga.» skriver Eivind Trædal.

Rødts ungdomsparti, Rød Ungdom, reagerer også: «Hadde vi beholdt sluttdatoen, hadde vi vært i en annen liga enn de andre partia. Nå er vi bare et par meter foran i løpet», sier RU-leder Alberte Bekkhus til Naturpress.

Mens våre naboer Danmark legger store planer for kunstige øyer, dedikert for vindmølleparker, kan det virke som om Rødt er uten visjoner for fornybar energi. Folketinget i Danmark har godkjent planene om å bygge en øy i Nordsjøen som kan produsere vindkraft til over 3 millioner husholdninger. Videre utvidelser for danskene kan gi dem muligheter til å tilby eksport av fornybar energi.

Tilsvarende grønne energiprosjekter vil Rødt altså ikke ha noe av i Norge. Det er i det hele tatt vanskelig å forstå hvilke fornybare energikilder som Rødt ønsker å satse på, utover eksisterende vannkraft. Rødt-landsmøtet fremstår i det hele tatt bakstreversk, all den tid partiet ikke leverer andre alternativer utover nei-vedtakene.

Make Norge great again

På spleis.no har Rødt Stavanger valgkamp-innsamling. Under tittelen «Make Norge Great Again» så har lokallaget et mål om å same inn 30.000 kroner. Her stiller partiets førstekandidat i Rogaland, Mímir Kristjánsson, i t-skjorte med det gamle Statoil-symbolet, og påskriften «Make Statoil great again». 

Kristjánsson er en av de som kanskje tydeligst i Rødt har profilert seg på å framsnakke oljebransjen og oljearbeiderne, med en retorikk som konkurrerer med Frp om å verne en bransje som er på vei til å gå ut på dato.

De mange ansatte i oljebransjen eller i leverandørindustriene til olja innehar kompetanse som snarest mulig må inn i en grønn omstilling. Disse arbeidsfolka er uunværlige i omleggingen til fornybar energi. Rødt viser oss derimot ingen troverdige fornybare energi-alternativer. Det er illojalt overfor oljearbeideren at partiet biter seg fast i olje- og gassnæringa, i en misforstått solidaritet. 

For dette vet vi: Fossil energi vil gå ut på dato, selv om Rødt fjerner sluttdato fra sitt program. Etterspørselen vil gå ned, uansett hva Mimir Kristjánsson sier. 

Mitt forslag er å lytte mer til ungdomspartiet enn til Rødt Rogaland, for som RU-leder Alberte Bekkhus sier: «Om Rødt skal beholde troverdigheten som et rettferdig klima og miljøparti, må partiet fronte og prioritere klima langt høyere. Nå må vi diskutere startdatoen, omstillinga, de grønne arbeidsplassene og den grønne industrien.»

Rødt har fjernet sluttdato for oljeboring. Spørsmålet er om ikke partiet samtidig fjernet sin troverdighet som miljøparti.

- Annonse -