TORTILLA-TREND: Tik Tok-trenden med å brette tortillas med ulikt fyll kan fint lages på bål. Foto: Gard Eirik Arneberg.
- Annonse -

Lei av pølser i lompe med sennep og ketchup, når du er på tur? Slik behøver det ikke være.

Du kan nyte et lekkert lite måltid – tilberedt over leirbålet – uten å måtte gjøre mye ekstra.

– Det å lage mat ute har blitt veldig trendy de siste årene, og spesielt nå under pandemien. Hvorfor ikke benytte sjansen til å lage noe godt på bålet i påsken, sier generalsekretær i paraplyorganisasjonen Norsk Friluftsliv, Bente Lier.

Har man forberedt det en smule ved kjøkkenbenken hjemme, behøver det ikke være komplisert, mener hun. Av «verktøy» er en stekepanne med et håndtak som tåler bål, og en stekespade, det viktigste som skal til.

ILDFAST: Det er viktig at også håndtaket på stekepannen tåler ild. Foto: Gard Eirik Arneberg.

– Det finnes så mye annen spennende turmat enn den tradisjonelle matpakka eller grillpølser på bål. Den beste turmaten gjør mer enn å bare mette, den gir en opplevelse i seg selv, sier Lier.

Ny mat – for nye opplevelser og brobygging

For å få inspirasjon til nye matretter som passer fint til turbruk, går det an å besøke en nettside som Norsk Friluftsliv har lansert, Turmat fra hele verden. Her finner du også turtips, og oppskriftene på mat stammer gjerne fra andre verdenshjørner enn vårt eget. Det er også noe av hensikten, Norsk Friluftsliv ønsker å bygge bro mellom den norske turkulturen og den internasjonale matkulturen. Det kan skape nye opplevelser, og gjøre det lettere å få med seg både nye og gamle venner ut i naturen, eller bare til en tur i parken.

FORBEREDT: Ved å kutte opp ingrediensene hjemme, får matlagingen fortere når du er ute. Foto: Gard Eirik Arneberg

Blant de 150 turmatoppskriftene på nettsiden finnes denne:

Til fire personer:

  • 4 tortillalefser
  • 400 gram kjøttdeig av elg
  • en halv løk
  • 1 ts salt, pepper og timian
  • 150 gram sopp
  • 175 gram cherrytomat
  • 2 pakker fersk mozzarella

Forberedelser hjemme: Finhakk løk og fres sammen med kjøttdeigen. Krydre med salt, pepper og timian, og ha det over i en plastboks. Del sopp og cherrytomnater i biter og legg sammen i en plastboks. Del mozzarella i skiver og pakk i tørkepapir.

På bålet: Gjør et snitt i tortillalefsene fra midten og ned. Ha mozzarellaskiver på trekanten nederst til venstre, kjøttdeig på trekanten øverst til venstre, sopp øverst til høyre og avslutt med salat og cherrytomater nederst til høyre.

Pakk tortillalefsen sammen ved å brette nederste trekant til venstre over den øverste til venstre, så bretter du over til høyre og ned slik at du har en trekantet lomme.

Legg den fylte tortillaen på bålet og stek den til den er gyllen på begge sider og mozzarellaen har begynt å smelte.

Roen ved bålet

Det er ikke bare den gode maten tilberedt ute, som gjør oss mennesker godt, minner Bente Lier oss på.

– For oss mennesker har det en beroligende effekt å sitte og se på et brennende bål. Bålet gir et avbrekk fra mye av det kunstige lyset vi omgir oss med.

Etter 15. april er det ikke lenger lov å fyre bål i skog og mark, så det er nå sjansen er der.


- Annonse -