Konklusjonen som Statsforvalteren trekker er at hovedvannmassene i Mjøsa var i god økologisk tilstand i 2020, bortsett fra Furnesfjorden som hadde moderat tilstand.
Det er Norsk institutt for vannforskning (NIVA) som har gjennomført overvåking av Mjøsa med tilløpselver, på oppdrag fra Vassdragsforbundet .
Tilstanden ble vurdert som god på de tre stasjonene Brøttum, Kise og Skreia, mens stasjonen i Furnesfjorden havnet i moderat tilstand på grunn av planteplankton. Konsentrasjonene av total-fosfor har vært høyere de siste ti årene sammenliknet med perioden 2002 – 2010, noe som ifølge Statsforvateren trolig skyldes flommer og kraftige nedbørsepisoder. Avrenning fra avløp og jordbruk bidrar fortsatt betydelig til næringstilførsler til mange av Mjøselvene, heter det.
Biologiske undersøkelser i tilløpselvene Gausa, Mesna, Moelva og Brumunda viste moderat tilstand i nedre del av Brumunda, Gausa ved Vesleelva og i nedre deler av Mesna. Økologisk tilstand var god eller svært god i nedre del av Gausa, øvre deler av Brumunda og Mesna samt i hele Moelva. Undersøkelser av miljøgifter i fisk fra Brumunda og Mesna viste lavere nivåer enn i Mjøsa og nær nivåer i lite påvirkede vassdrag i Norge, opplyser Statsforvalteren.