Bildet er fra en klimademonstrasjon i Berlin i 2018. Foto: FridaysForFuture / Flickr / © Jörg Farys / Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0).
- Annonse -

Tysklands forfatningsdomstol avgjorde torsdag at klimaplanen til landets regjering ikke er tilstrekkelig fordi den ikke inneholder kuttmål for tiden etter 2030.

Klimaplanen truer dermed med å krenke fremtidige generasjoners friheter, sier domstolen.

Forfatningsdomstolen slo fast at det nåværende målet om å redusere CO2-utslippene til 55 prosent av 1990-nivåene innen 2030 er «uforenlig med grunnleggende rettigheter».

Retten i Tyskland fant imidlertid ikke at en fundamental rett til liv og fysisk integritet brytes, ifølge avisen Die Welt.

Regjeringen var klaget inn til domstolen av flere enkeltpersoner fra Tyskland og andre steder, støttet av miljøgrupper.

– Avgjørelsen gir mer kampvilje

En av klagerne er Sophie Backsen. Ifølge Greenpeace Norge merker Backsen allerede i dag klimakrisen på øya Pellworm, hvor hun bor.

– Rettens avgjørelse er en stor suksess for oss unge som allerede opvirkes av klimakrisen – jeg er veldig glad! Det har blitt tydelig at vesentlige deler av den føderale klimaloven ikke er kompatible med våre de grunnleggende rettighetene våre. Effektiv klimabeskyttelse må begynne og implementeres nå – ikke om ti år. Dette er den eneste måten å sikre framtiden min på øya jeg bor på. Avgjørelsen har gitt meg vind i seilene og mer kampvilje, uttaler hun.

Hundrevis av klimasøksmål er opprettet rundt om i verden. I Europa har tre av dem vakt mye opmerksomhet. I Nederland tapte den nederlandske staten i det som er kjent som Urgenda-saken. Den franske stat ble også kjent skyldig i å ikke ha reagert for å stanse klimaendringene i en rettssak i februar i år, der en rekke miljøorganisasjoner var motpart. I Norge vant derimot den norske stat i saken mot Natur og Ungdom og Greenpeace. Dommen ble avsagt like før jul 2020.

LES OGSÅ


LES OGSÅ

LES OGSÅ

Kjære leser, når du først er her: Naturpress har ingen millionærer i ryggen, og vi er er helt avhengig av støtte fra våre lesere. Å bli abonnent koster kun 83 kroner i måneden hvis du kjøper for ett år. Pengene går direkte til mer og bedre miljøjournalistikk. DU får tilgang til alt innhold. Velkommen!

- Annonse -