Konsernet oppretter Orkla Alternative Proteins (OAP) som en egen forretningsenhet.
– Vi er bare i begynnelsen av et massivt skifte mot alternative proteinkilder. For Orkla er alternative proteiner et viktig satsingsområde med store vekstmuligheter. Vårt mål er å nå ut til alle med plantebasert mat, og at man skal kunne velge disse produktene uten å inngå kompromiss på smak og konsistens. Vi skal gjøre det enklere å velge sunne og bærekraftige alternativer til kjøtt- og meieriprodukter som en del av det daglige kostholdet, sier konsernsjef Jaan Ivar Semlitsch.
Selskapet viser til at FN beregner at omtrent 15 % av verdens CO2 utslipp kan knyttes til dyrehold for matproduksjon, og med dagens veksttakt vil kjøttproduksjonen måtte dobles innen 2050.
«Det er ikke mulig å dekke dette gapet uten å finne betydelig mer bærekraftige metoder for å produsere proteiner», skriver Orkla i en pressemelding.
Innen 2025 har konsernet som mål å nå en omsetning på tre milliarder kroner innenfor plantebasert mat. Målet skal nås ved en kombinasjon av organisk vekst og oppkjøp. Orkla ønsker å bli en av Europas ledende aktører innen alternative proteiner før 2030.
Administrerende direktør for den nye enheten Orkla Alternative Proteins (OAP), er Elin Tveito Lidman (bildet). Hun mener at stadig flere forbrukere ønsker seg sunnere og mer bærekraftige alternativer til tradisjonelle kjøtt- og meieriprodukter.
– Fremskritt innen teknologi gjør at vi vil kunne utvikle nye produkter som er minst like gode på smak, konsistens og ernæringsinnhold. Potensialet i dagens hjemmemarkeder og i nye områder er betydelig, sier Lidman.