Troll A-plattformen. Foto: Equinor.

Equinor er langt fra overbevist om at verden kommer til å nå klimamålene i Parisavtalen. Derfor planlegger selskapet for oljeproduksjon i flere tiår framover.

Den nye rapporten til det internasjonale energibyrået (IEA) slår fast at det ikke vil være rom for å åpne et eneste nytt olje – og gassfelt etter 2021 hvis målet om å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader fram mot 2050 skal nås.

Istedenfor mener IEA det må satses enorme investeringer i fornybar energi, primært gjennom utbygging av sol- og vindkraft.

Tror ikke 1,5-målet nås – vil produsere i «mange tiår»

Equinors sjeføkonom Erik Wærness slår overfor Klassekampen fast at rapporten ikke får noen konsekvenser for oljegigantens framtidsplaner. Tvert imot satser Equinor på flere tiår med fortsatt lønnsom olje- og gassproduksjon.

– Vi kan ikke ta strategiske beslutninger basert på ett enkeltelement i et scenario med ekstremt mange andre elementer, sier Wærness til avisen.

Han mener det er usannsynlig å klare å begrense den globale oppvarmingen med 1,5 grader, og at omstillingen som kreves er enorm. Samtidig sier han at Equinor planlegger å opprettholde produksjonen av olje og gass på lang sikt.

– Vi kommer til å opprettholde lønnsom produksjon fra for eksempel Johan Sverdrup og Troll i mange tiår framover, trolig like lenge som Equinor og Olje- og energidepartementet har eksistert.

Men samtidig understreker han at Equinor har forpliktet seg til å være klimanøytrale innen 2050.

Oljeselskaper i motvind

Flere store oljeselskaper har gått på snublesteiner den siste tiden. ExxonMobil ble nylig gjenstand for et aksjonæropprør, der Hedgefondet Engine No.1. ikke var fornøyd med oljeselskapets nåværende styre. De mente det var dårlig egnet til å gjennomføre de nødvendige grepene for å bringe selskapet inn i framtiden på en mer klimavennlig og lønnsom måte. Engine No.1 fikk inn to medlemmer i det nye styret som totalt teller 12 personer.

Shell i Nederland ble denne uka i en rettsinstans dømt til å kutte utslippene sine med 45 % innen 2030. Det var Friends of the Earth og seks andre miljøorganisasjoner, samt 17.000 privatpersoner, som stod bak søksmålet.

Også Chevron fikk motbør, da aktivistaksjonærer fikk støtte på generalforsamlingen for et vedtak om at selskapet skal kutte i egne utslipp, inkludert sluttbruk av brenslene.

(©NTB)


- Annonse -
Vil du annonsere her?