Netto null innen 2050 – hva betyr det for Norge og norsk næringsliv? Storsatsing på CCS og hydrogen, fornybarinvesteringer i utlandet og ingen ny letevirksomhet, sier IEA-sjef dr. Fatih Birol.
Mandag samlet det norske næringslivsnettverket Skift konsernsjefer og toppledere for et medlemsmøte med IEA-sjefen dr. Fatih Birol. Han gjentok nøkkelpunkter fra den siste IEA-rapporten som har skapt stor oppmerksomhet.
På møtet startet han, ifølge Skifts pressemelding, med å sitere IEA-rapporten World Energy Outlook fra 2009:
«Å fortsette retningen i dagens utvikling innenfor energi, uten å endre verdens regjeringers politikk, vil bety å raskt øke vår avhengighet av fossil energi, med alarmerende konsekvenser for klimaendringer og energisikkerhet.»
Retorikk – og realitet
Birol fremholdt at mer enn 80 prosent av utslippene fortsatt kommer fra energisektoren.
– Uten å endre dette har vi ingen sjanse til å stoppe klimaendringene, sa Birol.
– Mer enn 70 prosent av verdens utslipp kommer fra nasjoner der regjeringen har netto null-mål, men det begynner å bli mindre og mindre samsvar mellom denne retorikken og hva som skjer i realiteten. I år vil verdens utslipp øke med den nest høyeste raten i historien.
Han sa også at IEAs rapporter viser at rike land må komme i mål allerede i 2045, for å gi mer spillerom til de landene som vil ha større utfordringer med å nå målene.
Ba Norge utnytte fornybarteknologi og energieffetivisering
Om Norge sa Birol at vi i de neste ti årene må utnytte potensialet som ligger i fornybarteknologien og løsningene for energieffektivisering som allerede finnes, for å være i rute med utslippskuttene.
I pressemeldingen fra Skift siteres Steffen Syvertsen, konsernsjef i Agder Energi, på «kontroversen massiv utbygging av fornybar energi ofte kan skape i befolkningen.» Birol sa han kjente seg igjen i problematikken.
– Sosial aksept er et kjempeproblem for implementeringen av fornybare energikilder. For å komme oss til netto null, må regjeringer arbeide med å informere befolkningen, og dele av fordelene som kommer med mer fornybar energi, svarte han.
Birol minnet om det enorme behovet for investeringer i fornybare løsninger internasjonalt, spesielt i fremvoksende økonomier.
– Veien til netto null er utrolig utfordrende, men fortsatt oppnåelig hvis vi har internasjonalt samarbeid. 2 billioner dollar blir investert i energi årlig. For å nå netto null innen 2050, må dette øke til 5 billioner, sa Birol, og la til at denne økningen av investeringer også ville bidra til økonomisk vekst.
– Av 800 teknologier som vi har analysert i rapporten, er det spesielt én som er kritisk, og det er karbonfangst og lagring (CCS). Her kan Norge være en viktig spiller. Norge har lenge vært en pålitelig partner i energimarkedet, og CCS i kombinasjon med hydrogen vil bli veldig viktig, sa Birol.
Fornybar energi gir mange millioner nye arbeidsplasser
I følge IEAs analyse er det i netto null-scenarioet snakk om 30 millioner arbeidsplasser som kan skapes rundt fornybare energikilder. Men arbeidsplasser vil også forsvinne, ifølge IEA.
– 5 millioner arbeidsplasser vil gå tapt, spesielt i land der industrien er konsentrert rundt bruken av, eller utvinning av fossile brennstoffer, sa Birol.
– For de oljeproduserende landene, spesielt de hvor bruttonasjonalproduktet (BNP) er sterkt knyttet til oljeprisen, vil økonomien i stor grad bli påvirket av bortfall av oljeproduksjon og etterspørsel. Det trengs diversifisering. På en annen side kommer mer enn 10 prosent av skatteinntektene i Europa fra oljeprodukter, utdypet han.
Etterspørsel på 24 mill tønner pr dag: Ikke behov for nye oljefelt
Byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Lan Marie Berg, deltok på vegne av Skifts samarbeidspartner Oslo kommune. Hun ville vite mer om konsekvensene for norsk oljeproduksjon og letevirksomhet.
– Hvis etterspørselen går ned til 24 millioner tønner per dag, som et resultat av etterspørselspolitikk i netto null-scenarioet, vil det ikke være behov for å utvikle nye oljefelt, sa Birol. Han la til at IEA estimerer årets investeringer i «oppstrøms» olje og gass til å lande på omkring 360 milliarder dollar.
– I vår netto null verden, må disse investeringene holdes på samme nivå i de neste ti årene, for oljefelt som alt produserer, eller er godkjent i år. For det som ikke allerede er oppdaget, trenger vi ikke investeringer. Dette er en konsekvens av politikk på etterspørselssiden, ikke et startpunkt, sa Fatih Birol.