Ill.foto: Unsplash.

Ny forskning viser at land som går tregt framover i en nullutslippsutvikling vil slite med de økonomiske virkningene.

The Guardian skriver om en ny forskningsrapport som ble lagt fram i forrige uke, og som er publisert i Nature Energy.

Om lag halvparten av verdens samlede reserver av fossile brensler kan være uten verdi i 2036, i en transformasjonsfase mot nullutslipp, er en av hovedkonklusjonene. Det vanligste uttrykket på dette er stranded assets.

De aller fleste landene i verden opererer nå med ulike ambisjonsnivåer for utslippskutt, både for 2030, og for 2050.

Det straffer seg altså å være treg med avkarboniseringen, også økonomisk, noe hovedforfatteren av studien, Jean-Francois Mercure ved Universitet i Exeter, understreker.

– I et worst-case scenario vil folk fortsette å investere i fossilt inntil den forventede etterspørselen plutselig ikke lenger materialiserer seg, og de innser at det de eier har blitt verdiløst. Da vil vi kunne se en finansiell krise på linje med den i 2008, sier Mercure til The Guardian.

BNP i Norge kan gå i minusvekst i 2036

Han tror oljebyer som Houston i Texas vil kunne lide samme skjebne som Detroit da bilindustrien i USA gikk nedover, med mindre man tar grep i overgangsfasen til fornybar energi.

Land som produserer fossilt fra steder der kostnadene er høye, ser ut til å rammes mest. Russland og Brasil nevnes som land som vil få problemer. Men også Canada, USA og Norge kan ligge dårlig an, tror forskerne; Norge fordi nordsjøoljen er relativ dyr å utvinne. Dermed havner Norge under 0-streken i en oversikt over land med økonomisk vekst, hvor Argentina, India og Kasahkstan er blant vinnerne.

Norge anslås å få en reduksjon i BNP på 7,8 % i 2036, i dette scenariet.


Kilder: The Guardian, Nature Energy.

- Annonse -
Vil du annonsere her?