Generalsekretær Karoline Andaur i WWF Verdens naturfond. Foto: Haakon Nordvik

Det er ventet om lag 65 000 mennesker til oljemessen ONS, som åpner i Stavanger i dag.

48 miljøorganisasjoner fra hele verden ber bransjen slutte å lete etter mer olje og gass, og de benytter messeanledningen i Stavanger til å få budskapet overlevert.

Oljemessen arrangeres mens man i deler av verden i år opplever de kanskje hittil mest alvorlige følgene av global oppvarming. Langvarig hete og tørke har preget særlig Europa og Kina, mens det samtidig pågår en enorm flomkatastrofe i Pakistan.

Guterres-sitat i bybildet

Organisasjonene har signert på et brev rettet til oljebransjen, og der ber de selskapene heller satse på fornybart. I budskapet har de også med et ferskt sitat fra FNs generalsekretær Antonio Guterres:

– Den samlede fortjenesten til de største energiselskapene i første kvartal i år er nesten på 100 milliarder dollar. Den groteske grådigheten til fossilindustrien og de som finansierer dem straffer de fattigste og mest sårbare menneskene, samtidig som de ødelegger vårt eneste felles hjem, planeten.

Sitatet fra Guterres vil dukke opp i gatebildet i Stavanger og på sosiale medier under hele ONS, «slik at oljetoppene skal få budskapet med seg», heter det i en melding fra WWF.

– Fornybar energi er fredsplanen

– Det er kode rød for planeten. Vi kan ikke investere mer i olje og gass dersom vi skal unngå klimakatastrofe. Derfor har vi en klar oppfordring til deltakerne på ONS om å la olja ligge og investere i fornybar energi. Som Guterres så treffende har formulert det; fornybar energi er fredsplanen vi trenger for det 21. århundre, sier generalsekretær i WWF Verdens naturfond Karoline Andaur.

Blant organisasjonene som har signert brevet er Greenpeace, WWF, Sierra Club Canada, Oil Change International og Naturvernforbundet.


- Annonse -
Vil du annonsere her?