En kartlegging viser at omstillingen til en fornybar framtid ikke følges opp av verdens utdanningsinstitusjoner.
Studien som viser dette er utført av to forskere ved Nupi, Norsk utenrikspolitisk institutt, og er publisert på Science Direct. Nettstedet Forskerforum skrev først om saken.
– Hovedfunnet er at det fortsatt utdannes langt flere innen fossil energi-studier. Det var overraskende og flere enn vi forventet, sier seniorforsker Roman Vakulchuk til Forskerforum. Han og forsker Indra Øverland står bak studien.
Vakulchuk forteller til Forskerforum at målet med studien var å finne ut om høyere utdanning følger opp den globale energiomstillingen – om universitetene avvikler programmer innen olje, kull og gass og om de oppretter studier innen fornybar energi.
Studien er kalt «The failure to decarbonize the global energy education system: Carbon lock-in and stranded skill sets«.
18.400 universiteter verden over er undersøkt, og forskerne fant at 6.142 av disse tilbyr studier innen energifeltet. I året 2019 hadde 546 universiteter studier innen fossil energi, noe som utgjør 68 % av totalen. Til sammenligning tilbød 247 universiteter det samme året studier innen fornybar energi, eller 32 %.
I Norge øker forekomsten av studier innen fornybarsektoren, men det finnes fortsatt store programmer innen olje, kull eller gass, opplyser Vakulchuk.
Han tar til orde for at fornybarsektoren må øke sin støtte til finansiering av fornybar forskning, på samme måte som det Equinor og oljebransjen har gjort.
Forskerne advarer mot en utvikling der blant annet en mismatch mellom energiutdanningsløpene og behovet for fornybar energi, vil bremse overgangen til fornybar energi i mange utviklingsland.
Universitetene vil mislykkes i å tilby nok arbeidskraft som kan møte de økende behovene innen ren energi, heter det. Det stilles også spørsmål ved om mangelen på utdanningsløp innen fornybar energi kan stå i veien for oppfyllelse av Parisavtalen.