Som et viktig punkt i begrunnelsen for søksmålet, anfører miljøorganisasjonen The Wilderness Society at Equinor ikke har konsultert dem.
Det samme gjelder andre naturvernorganisasjoner, inkludert de som er medlemmer av The Great Australian Bight Alliance, hevdes det.
Dette står i motsetning til hva andre selskaper med oljeinteresser i Australia har gjort, som BP og norske PGS, heter det i en pressemelding.
Equinor har også valgt å ikke gjennomføre formelle konsultasjoner med urfolk og lokale myndigheter, skriver The Wilderness Society, som i tillegg argumenterer med at det australske folket har vist at de er mot oljeboring i Australbukta.
– For å ha det på det rene, dette er ikke et skritt vi ønsket å ta. Vi har hatt grundig og konstruktiv konsultasjon med andre selskaper som har hatt planer i Australbukta, blant andre BP. Det samme har vi hatt med australske olje- og gassmyndigheter. Vi har gang på gang bedt Equinor møte oss for konsultasjon som en berørt og relevant part, sier Peter Owen, leder for The Wilderness Society Sør-Australia.
Equinor har tidligere hevdet at de har konsultert relevante organisasjoner knyttet til oljeboringsplanene.
The Wilderness Society mener store deler av kysten av Sør-Australia vil kunne bli rammet av oljesøl ved en eventuell blow-out, trass i sikkerhetstiltak som ligger inne i Equinors miljøplan.
Det er myndighetsorganet NOPSEMA (National Offshore Petroleum Safety and Environmental Management Authority) som har godkjent Equinors miljøplan for boring i Australbukta, men det skjedde først etter at planen to ganger ble underkjent.
Merk: Naturpress har sendt Equinor flere spørsmål knyttet til at godkjennelsen av miljøplanen tas til retten. Vi kommer tilbake med oppfølging og oppdatering av denne saken når vi får svar.
Hevder urfolk og lokale styresmakter ikke er hørt
En representant og lederen for Mirning-folket, Bunna Lawrie, hevder at Equinor har unnlatt å høre også deres stemmer. Denne urfolkstammen har ansvar for Australbukta.
– Mine forfedre og jeg har beskyttet hvalen, landområdene og havet i 50 000 år. Equinor må holde konsultasjon med oss. Vi ønsker ikke å bære risikoen Equinor ønsker å legge på oss og hvalens hjemsted. Vi ønsker ikke forurensning som vil føre til ødeleggelser og forgifting av vårt hav og land. Jeg ønsker ikke mitt hjem og mine tradisjoner ødelagt og tapt til evig tid, sier Lawrie ifølge pressemeldingen.
– Vi er bekymret for hvilken presedens Equinor og NOPSEMA setter her, når naturvernorganisasjoner som representerer titusenvis av medlemmer som historisk sett har vært veldig opptatt av Australbukta ikke ses på som relevante for konsultasjon. At det aboriginske urfolket som har tatt vare på Australbukta i tusenvis av år, og har store deler av kulturen sin knyttet til Australbukta ikke er verdt å konsultere. At lokale styresmakter med ansvar for kystlinjen, infrastruktur og alle som bor rundt Australbukta ikke konsulteres, sier Peter Owen.
– Hvis Equinor hadde tatt seg bryet med å konsultere disse gruppene, hadde de nå hatt en mye mer robust søknad. Det de har nå, er etter vår mening en ugyldig godkjennelse, sier Owen.
Setter leting etter olje i Australia opp mot skogbrannene og klimakrisen
Owen mener det er galskap å åpne et oljefelt i et havreservat når verden allerede kjenner effektene av klimakrisen.
– Australias skoger brenner og legger røyktepper over byene våre, sier han.
Greenpeace Norge har påpekt det samme paradokset.
«Samtidig som Australia brenner, planlegger norske Equinor å lete etter olje i Australia, i den uberørte naturperlen Australbukta. Disse planene framstår nå som enda verre sett i lys av de enorme skogbrannene i landet som forverres av klimakrisen», skriver Greenpeace, og fortsetter:
«Når vi ser på de apokalyptiske bildene fra Australia, blir det ekstra tydelig: Klimakrisen kjenner ingen landegrenser. Det er meningsløst å lete etter ny olje og gass som aldri kan brennes hvis vi skal klare verdens klimamål. Tiden for grønn omstilling og avskjed til fossile brensler er nå.»