En gang var det millioner av dem – i fem forskjellige arter – rundt om i Asia og Afrika, men i dag er det svært få tilbake av neshornet.
I 2015 ble det anslått at det var 28500 neshorn igjen i verden totalt, fordelt på de fem artene, hvorav alle fem er rødlistet. Ifølge WWF var det i 1993 kun 2.475 igjen av spissnesehornet/sort nesehorn, som lever øst og sør i Afrika. Klimaendringer, innsnevrede leveområder og krypskyting er de største truslene mot neshornet.
Nedgangen er stoppet, og det går sakte oppover med bestanden i Afrika. Det siste tallet WWF oppgir er 4880 dyr, men denne uka kom det nye tall fra International Union for Conservation of Nature (IUCN). IUCN er organisasjonen som oppdaterer rødlisten. Den nyeste opptellingen derfra, som er fra 2018, viser at det da var 5.630 spissnesehorn i Afrika, ifølge EcoWatch, som refererer til artikler i The Guardian og BBC.
Økningen i bestanden har vært på 2,5 % årlig de siste seks årene. IUCN ser for seg videre økning av bestanden de neste fem årene.
– Det afrikanske neshornet er på ingen måte reddet fra utryddelse, men at den sakte gjenoppbyggingen av bestanden fortsetter er et vitnemål for de omfattende tiltakene gjort av landene som har denne arten hos seg, uttaler dr. Grethel Aguilar, som er direktør i IUCN, til avisen The Independent.
– Det er en kraftfull påminnelse til det globale samfunnet om at vernearbeid virker, sa Aguilar, som understreker at det ikke er rom for å slakke av på innsatsen, ettersom krypskyting og illegal dyrehandel er like akutte trusler som før.