Ill.foto: Pixabay.

Høyesterett skal behandle klimasøksmålet 4. november i år.

Hovedspørsmålet i saken er om staten brøt grunnlovens paragraf 112, den såkalte miljøparagrafen, ved iverksetting av 23. konsesjonsrunde for oljeleting i nordområdene, slik anklagerne Greenpeace og Natur og Ungdom  mener. De to organisasjonene har Besteforeldrenes klimaaksjon og Naturvernforbundet som partshjelpere.

– Gjennom Grunnloven har politikerne svart på hvitt gitt oss retten til et levelig miljø. Nå skal landets øverste domstol slå fast hva det betyr i praksis og politikernes ord kan endelig bli handling. Vi har tro på at Høyesterett er enige i vår vurdering om at staten brøt Grunnloven da de valgte å tildele nye oljelisenser i Arktis. Uansett utfall blir dette en historisk dom med reelle konsekvenser for verdens klima, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge, i en kommentar.

Retten har satt av syv dager til behandling av saken i plenum, og vil gå over to uker i november.

Ifølge Greenpeace er det kun ti prosent av sakene som ankes til Høyesterett som blir behandlet. Av de 20 dommerne i Høyesterett er én inhabil i denne saken, så det vil være 19 dommere som deltar.

– Dommen i Høyesterett kan få fatale eller fantastiske konsekvenser for vår framtid. Det er viktig at folk forstår viktigheten av det. Vi vil bruke tiden frem mot rettssaken til å bevisstgjøre det norske folk på at vår grunnlovsfestede rett til et levelig miljø behandles i Norges øverste rettsinstans, sier Therese Hugstmyr Woie, leder i Natur og Ungdom, i pressemeldingen som er sendt ut.


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?