Fra v.: Jon Askeland, Bjørn Hønsi Følling, Maria Bos, Ola Teigen, Johannes Rauboti. Foto: BKK.

Den nye laderen er utviklet i et samarbeid mellom Sogn og Fjordane Energi (SFE) og BKK. Firmaet Evoy, Kinn kommune og Florø Hamn er med som partnere.

Onsdag ble nyskapningen presentert.

– En må jo klype seg i armen, det er ikke hver dag man får være med på verdenssensasjon! Jeg mener det er vanskelig og overdrive viktigheten av denne laderen, det er virkelig en fyrlykt som viser vei. Det kommer til å skape ringer i vannet verden rundt og ringen starter i Florø. Dette er bare en begynnelse for hurtig elbåtlading og kureringen av rekkeviddeangst. Vi gleder oss virkelig til fortsettelsen, sier daglig leder i Evoy, Leif A. Stavøstrand i en pressemelding.

Ordfører i Kinn, Ola Teigen, og fylkesordfører Jon Askeland stod for åpningen. Foto: BKK:

Lynladeren lader bil og båt samtidig, og ifølge aktørene i samarbeidet er den unik og historisk på tre måter. Den er (så langt de involverte kjenner til):

  • Verdens første lynlader for elbåt.
  • Verdens første kombinasjonslader for elbåt og elbil.
  • Norges første hurtiglader for elbåt.

Florø-laderen har 150 kW effekt og kan brukes av alle med elbil eller elbåt via appen Bilkraft.

Vil bli størst på elektrifisering i Norge

– Vi er stolte av å legge til rette for at folk i regionen kan velge klimavennlig. Området vårt er ikkje berre ein stor leverandør av fornybar energi til storsamfunnet, dette viser at vi også er i front på dei nye fornybare løysingane, sier Johannes Rauboti, konsernsjef i Sogn og Fjordane Energi (SFE).

Laderen er likt eid mellom SFE og BKK. BKK har som ambisjon å bli størst på elektrifisering i Norge, og satser på både landstrøm til skip og lading av båter gjennom sitt datterselskap Plug. Så langt har Plug offentliggjort at det skal bygges ladere i Florø, Aker Brygge og Bergen.

– Vi i Plug skal bygge Nord-Europas første hurtigladernett for elbåter. Florø-laderen blir en viktig del av ladeleden langs kysten. Selv om det ennå ikke er mange elbåter på sjøen, så er det viktig å bygge laderne så bedrifter og båtfolk blir trygg på lademulighetene, sier Maria Bos, daglig leder i Plug.


- Annonse -
Vil du annonsere her?