Kjeder, verksteder og leverandører i elektronikkbransjen går nå sammen om å tilby norske forbrukere en ordning for å kjøpe ombrukte elektronikkprodukter.
Med lanseringen av OmBrukt skal flere kasserte elektronikk-produkter få nytt liv, og merkeordningen skal gjøre det trygt for forbrukerne å velge et ombrukt produkt.
Bransjeorganisasjonen konstaterer at andelen av elektronisk avfall øker, og at en stor del er produkter fra vanlig forbrukerelektronikk. Men mange produkter kan fortsatt repareres og brukes videre, heter det i pressemeldingen som er sendt ut.
OmBrukt skal være Stiftelsen Elektronikkbransjens bidrag til sirkulærøkonomien.
– Det snakkes mye om ombruk og sirkulærøkonomi, og nå stiller en samlet bransje seg bak et stort prosjekt for å få flere brukte elektronikk-produkter tilbake på markedet. Der markedet hittil i stor grad har vært preget av private selgere, har bransjen utviklet en hel verdikjede for godkjenning, merking og en garantiordning som gjør det trygt for forbrukeren å velge ombrukt, sier Pål Haugen (bildet), daglig leder for OmBrukt.no.
Slik er OmBrukt.no:
- Garantiordning på to år, slik at forbrukeren trygt kan kjøpe ombrukte produkter av ombrukssentre godkjente av OmBrukt.
- Patentert godkjenningsmerke for ombrukte produkter som skal tilbake på markedet.
- Godkjenningsordning for butikker og verksteder som skal behandle ombruksprodukter.
- Databaseløsning for registrering av ombruksprodukter.
- CO2 -regnskap på hvor mye CO2 som spares ved å forlenge levetiden på brukte produkter.
– Vi tror mange har vegret seg for å kjøpe et brukt produkt fordi man ikke vet om vaskemaskinen eller TVen faktisk virker. Nå får ombrukte produkter et godkjenningsmerke med OmBrukts logo. Produktene registreres i en felles database, og kjøper får en toårig ombyttegaranti. Det gir en ekstra trygghet for forbrukeren, sier Haugen.
– Må forlate den lineære bruk-og-kast økonomien
Bak prosjektet står Bosch/Siemens, Electrolux, Elkjøp, Elon, Grundig, Miele, Power, Samsung, Stiftelsen Elektronikkbransjen og Whirlpool.
Elektrotec AS, Hvitevareteknikk AS og Norsk Ombruk AS har vært pilotkunder.
– Elkjøp mener en sirkulær økonomi innebærer mange muligheter. Hele handelen er nødt til å gå fra en lineær «bruk og kast»-økonomi til en sirkulær «ta vare på»-økonomi. Å være med i bransjeinitiativ som dette er en selvfølge for oss, og passer godt sammen med vår bærekraftstrategi som skal sikre at alt vi selger skal kunne repareres, ha flere liv og til slutt resirkuleres forsvarlig. Vi er bare i startfasen, sier Camilla Skjelsbæk Gramstad, bærekraftsjef i Elkjøp Nordic.
– Vi har presentert OmBrukt-prosjektet for både Miljødirektoratet, Miljødepartementet, Naturvernforbundet og Bellona, og fått svært positive tilbakemeldinger, sier Haugen.
OmBrukt-prosjektet er akkurat ferdig med en pilotperiode og åpner nå for å ta inn flere partnere.
– Vi har lenge sett at det kastes og skrotes produkter som lett kunne fått lenger levetid. Når det nå kom en ordning hvor dette kunne gjøres på en ordentlig måte, der produktene kunne selges med garanti var det lett å si ja, sier Kristoffer Bahr, daglig leder i Hvitevareteknikk AS.
OmBrukts mange ombruktsentre tilbyr varer innen flere produktkategorier.
– Våre pilotpartnere er store på hvitevarer, men flere produktgrupper tilkommer, herunder brunevarer og mobiltelfoner. Vi er allerede godt i gang i Oslo, Bergen og Tønsberg-området, sier Haugen.
Vil være ledende i sirkulærøkonomien
OmBrukt-prosjektet ble startet høsten 2019 etter et initiativ av Stiftelsen Elektronikkbransjen og NEL (Norske Elektroleverandørers Landsforbund)
Utgangspunktet var et sterkt ønske om at bransjen skal være ledende i den sirkulære økonomien. Bransjeorganisasjonen anfører at «EUs fokus på sirkulærøkonomi med direktiver rundt økodesign, «Right to Repair» og «Green Deal» vil påvirke hvordan produktene skal produseres fremover, og ikke minst hvordan de skal håndteres når de skal kasseres.»
Daglig leder Kristoffer Bahr i Hvitevareteknikk sier dette:
– Selv om dette er ganske nytt for oss så har vi bare positive erfaringer, både fra kunder som har kjøpt produkter av oss og av de som jobber med ombruk her i Hvitevareteknikk/Hvitevareombruk. Fremover tror jeg dette er noe som kan være med å skape flere arbeidsplasser og inntekter hos Hvitevareteknikk.
– Etter at vi åpnet en finn.no butikk og en nettbutikk som heter hvitevareombruk.no så har vi hatt masse spørsmål om kjøp av ombruk produkter fra kunder. Vi har til nå ikke klart å få tak i nok ombrukte produkter til å dekke behovet. Vaskemaskinene og kjøleskapene har forvunnet før vi har fått lagt det ut for salg.
Stoppe produktene før de når avfallsstrømmen
Rune Tufte er administrerende direktør i BSH Husholdningsapparater, og representerer NEL (Norske Elektroleverandørers Landsforbund). Han mener ombruk av produkter vil være viktig for miljøet fremover.
– Ved å stoppe produkter som er på vei inn i avfallstrømmen, og i stedet reparere og gjenbruke disse, vil det forlenge levetiden på produktene med flere år og redusere CO2-utslippet totalt sett. At vi har utviklet et system for hele verdikjeden vil det også gjøre det vanskeligere for de som opererer ulovlig i dag.
Også Ronny Blomseth, administrerende direktør i Power International, kommenterer nyvinningen:
– Power har mange spennende planer på dette området i tiden som kommer, og vi har stor tro på at bransjen som helhet ønsker å ta et større ansvar når det gjelder å tenke nytt rundt både ombruk og reduksjon av unødig EE-avfall.
– Jeg tror helt klart det er et bra marked for ombrukte produkter i Norge, men siden dette er et relativt nytt marked, krever det tydelig informasjon og gode garantier for at folk skal ta sjansen på å kjøpe et brukt produkt, sier Blomseth.