Telefonen din inneholder mye som kan brukes på nytt. Illustrasjonsfoto: Unsplash.

Et av målene er at de verdifulle mineralene i dingsene skal føres tilbake til markedet, slik at de kan gjeninnføres i en sirkulær økonomi.

Det er elektronikkjeden Elkjøp som nå gir sine kunder anledning til levere inn sin gamle elektronikk og få gavekort eller rabatt på sitt neste kjøp.

– Du kan pante alt av hjemmeelektronikk og hvitevarer, opplyser Stina Winther, bærekraftansvarlig i Elkjøp Norge, i en pressemelding.

Resirkulerer 16 000 tonn allerede i dag

Winther forteller at Elkjøp resirkulerer om lag 16 000 tonn elektronisk avfall hvert år, og rundt 82 prosent av produktene som samles inn brukes som råvarer til å produsere nye produkter.

– Ambisjonen vår er at alle solgte produkter på sikt skal resirkuleres og brukes om igjen i nye produkter, fremfor å utvinnes på nytt fra sårbar natur, men for å få til det er vi nødt til å engasjere flere til å levere brukt elektronikk. Derfor lanserer vi nå Elpant, sier hun.

Nylig lanserte også Elkjøp Urban Miner et samarbeid med Microsoft, hvor Elkjøps kunder belønnes med Minecoins dersom de resirkulerer den gamle elektronikken sin.

De fleste lagrer tingene hjemme

Elkjøp viser til en fersk undersøkelse fra SSB som forteller at andelen av befolkningen som oppbevarer mobiltelefon, bærbar PC og nettbrett hjemme når det ikke brukes lengre, er tre ganger så høy som andelen som har levert de samme type produktene til gjenvinning.

– Vi kan alle kjenne oss igjen i at det ligger gamle telefoner, nettbrett og kameraer med mer og støver ned i skuffer og skap, men det kanskje ikke alle vet er at disse produktene inneholder verdifulle mineraler som kan gjenvinnes og brukes igjen, sier Stina Winther.

Hun minner om at alt som produseres krever naturressurser.

– Gamle elektroniske produkter inneholder verdifulle mineraler som kobolt, nikkel, litium, kobber, gull og sølv, i tillegg til plast, glass og andre materialer som også kan gjenvinnes. Derfor er det viktig at vi gjør det vi kan for å bidra til at så mye som mulig blir samlet inn.


- Annonse -
Vil du annonsere her?