Ill.foto: Anders Jacobsen / Unsplash.

Vraking av fossile brensler til fordel for fornybar energi for å holde oppvarmingen under 1,5 ° C er både «nødvendig og teknisk gjennomførbart.»

Det er konklusjonen i en analyse med tittelen «Fossil Fuel Exit Strategy», som ble utgitt forrige uke. Rapporten er laget av Institutt for bærekraftig framtid ved University of Technology i Sydney. Analysen er gjort i samarbeid med et initiativ kalt Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty, og sier klart at «det er ikke behov for mer fossilt drivstoff» fordi verden er overfylt med kapasitet for fornybar energi.

– Å gå en slik vei ville avverge «kriminelt mye sløsing med penger» og som ville «ha ødeleggende følger for klima og humanitære hensyn, uttaler Sanjay Vashist, direktør for Climate Action Network South Asia».

Et sentralt poeng i analysen er at det å stoppe bransjens planlagte utvidelse av fossile prosjekter ikke er tilstrekkelig til å oppfylle klimakonvensjonens temperaturmål, og faktisk vil «presse oppvarmingen til godt over 1,5 ° C.»

Med denne vinklingen går den nye analysen utover rapporten fra Det internasjonale energibyrået IEA, som kom i forrige måned. Her tas det til orde for at det ikke er rom for leting etter mer av olje og gass dersom man skal nå målet om netto null karbonutslipp innen 2050. Rapportens framskrivinger viser at selv om ikke letingen utvides, vil verden produsere 35 % mer olje og 69 % mer gass enn hva som er i tråd med 1,5 graders målet.

Men den nye strategien, Fossil Fuel Exit Strategy, legger opp til en utfasing av fossil energi med en årlig nedgang på 9,5 % for kull, 8,5 % for olje og 3,5% for gass, fra 2021-2030.

En ytterligere forskjell mellom den nye rapportens 1,5 ° C-scenario og IEA-rapporten er den utelater karbonfangst og lagring, bioenergi og atomkraft.

Å legge vekk disse energikildene skal ikke skape problemer fordi effektivitetstiltakene skal utvides og senke det totale energibehovet, selv midt i en fase med økt elektrifisering. Dette fordi vind- og solenergi – sektorer som er i vekst – er i posisjon til å overta for fossile brensler.

«Analysen vår viser at selv om vi anvender (robuste) konservative estimater som tar hensyn til miljøvern, begrensninger på bruk av landarealer, samt teknisk gjennomførbarhet, kan sol og vind likevel tilby verden mer enn 50 ganger det den trenger av energi,» heter det i rapporten. «Dette gjelder selv for Afrika og India med deres økende energibehov.»

Rapporten peker også på tidligere anslag som viser Afrikas potensiale som en «supermakt» innen fornybar energi, fordi «sol- og vindpotensialet over hele kontinentet overgår alle andre regioner i verden.»

Økonomiske fordeler kommer også til. Ifølge rapporten blir kostnadene ved fornybar energi kostnadskonkurransedyktige med fossilt brensel. Og – investeringer i fossil energi ender opp som «stranded assets».

Den gode nyheten ifølge rapporten, er at «verden har mer enn nok fornybare energiressurser som kan skaleres opp raskt nok til å møte energikravene til hver person i verden».

Rebecca Byrnes, visedirektør for Fossil Fuel Non-Proliferation Treaty Initiative, ønsker den nye publikasjonen velkommen. Hun mener den beviser at det finnes en praktisk vei å gå, der ingen nye fossile prosjekter er med, der eksisterende prosjekter avvikles, og hvor utslippene holdes innenfor 1,5 ° C-budsjettet. Hun ser en verden hvor energitilgangen blir universell, mens man i mellomtiden bruker eksisterende og stadig mer konkurransedyktige teknologier.

– Hindringen er ikke lenger økonomisk eller teknisk; våre største utfordringer er politiske, sier Byrnes. – En renere framtid er innen rekkevidde. Internasjonalt samarbeid er avgjørende for innovasjon og investeringer; nasjonalstatene kan og bør handle nå for å regulere en nedgang i produksjonen av fossilt brensel.

Mitzi Jonelle Tan, en talsperson for gruppene Youth Advocates for Climate Action på Filippinene og Fridays For Future Filippinene, sier at det «nåværende oppvarmingsnivået betyr allerede helvete for oss i det globale sør.» Hun viser til de rekordmange ekstreme værhendelsene som har rammet hjemlandet hennes.

Muligheten for ytterligere ekspansjon av fossil produksjon blir skarpt kritisert av Tan: – Det vil helt klart ta oss forbi 1,5 graders grensen [og] er en dødsdom for de mest marginaliserte menneskene, sier hun.

– Med denne rapporten er det enda tydeligere for alle at verdenslederne ikke har noen unnskyldning. Vi må handle nå, vitenskapen og folket er samlet om å kreve rettferdighet.


Denne artikkelen ble først publisert av Common Dreams, under CC-lisens (CC BY-NC-ND 3.0).

- Annonse -
Vil du annonsere her?