Fra 1. januar er det ikke lenger tillatt å kjøpe inn personbiler med fossilt drivstoff i det offentlige.
– Norge skal nå klimamålet vi har satt oss under Paris-avtalen. Da er vi nødt til å ta i bruk en rekke virkemidler. Det er nå mulig å gå over til nullutslippskjøretøy i stadig flere deler av transportsektoren, og det offentlige skal ligge foran i dette skiftet. Derfor innfører vi nå krav om å innføre krav om nullutslippskjøretøy i offentlige anskaffelser, sier samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (bildet) i en pressemelding.
Regjeringens krav til nullutslipp gjelder for personbiler fra 2022, lette varebiler fra 2023 og bybusser fra 2025. Ny forskrift om energi- og miljøkrav trer i kraft fra nyttår.
– Transportsektoren står for om lag en tredjedel av Norges klimagassutslipp, og om lag 60 prosent av de ikke-kvotepliktige utslippene. Det må vi ta på alvor. Med disse kravene anslår vi et utslippskutt på rundt en halv million tonn CO2-ekvivalenter i perioden 2022-2030, sier Nygård.
Unntakene
For de fleste anskaffelser vil et nullutslippskjøretøy innebære lavere kostnader når man tar hensyn til både innkjøp og driftskostnader. Det er imidlertid ikke mulig eller hensiktsmessig i alle tilfeller, skriver Samferdselsdepartementet. Det vil derfor bli noen unntak fra kravene.
Disse unntakene fra nullutslippskravet er:
- Anskaffelser der det primære transportbehovet ikke kan dekkes ved bruk av nullutslippskjøretøy, eksempelvis grunnet klimatiske forhold.
- Der tilstrekkelig ladeinfrastruktur ikke er tilgjengelig.
- Ved bruk av biogass i bybusser.
I tillegg er utrykningskjøretøy, herunder politi, brannvesen og tolletatens kjøretøy unntatt fra forskriftens virkeområde. Det samme gjelder NAVs anskaffelser av spesialtilpassede biler til personer med nedsatt funksjonsevne. Taxibransjen er heller ikke berørt av forskriften.