Tessa Khan, leder i Uplift: – Equinor bør ta steget helt ut og avslutte Rosebank-prosjektet, sier hun. Foto: Uplift.
Equinor har nylig fått godkjennelse for prosjektet, der selskapet er hovedoperatør.

I dag har Equinor 80 % eierskap i det britiske oljefeltet Rosebank. De øvrige 20 prosentene eies av det israelske selskapet Ithaka Energy.

Ifølge to anonyme bransjekilder som Reuters refererer til skal Equinor nå planlegge å selge ut 25 % av sin 80 %-andel til en pris av 1,5 milliarder USD (amerikanske dollar), eller om lag 16,8 milliarder norske kroner.

Equinor vil ikke kommentere

Equinor har ikke villet kommentere opplysningene til Reuters. Naturpress har også kontaktet Equinor med spørsmål om de angivelige salgsplanene.

Ola Morten Aanestad, pressetalsperson, leting og produksjon internasjonalt, svarer til Naturpress at Equinors policy er at de ikke kommenterer på rykter og markedsspekulasjoner.

– Det har jeg sagt til Reuters også, som har publisert en sak basert på anonyme kilder, uttaler han.

Naturpress: – Vurderer Equinor Rosebank-prosjektet annerledes etter den kraftige motstanden som er reist, særlig i UK?

– At det er uenighet om energipolitikken,  er noe vi kjenner fra nesten alle land hvor vi har aktivitet. Vi er vel kjent med at miljøorganisasjoner er imot nye feltutbygginger. Samtidig er vi glade for den sterke støtten prosjektet har fått fra britiske myndigheter, industriorganisasjoner og fagbevegelse. Rosebank er et olje- og gassfelt som vil motvirke nedgangen i britenes egenproduksjon og bidra til energisikkerhet med et vesentlig lavere karbonavtrykk enn dagens gjennomsnitt på britisk sokkel, svarer Aanestad.

– Kjøper seg inn i et vepsebol

Rosebank-prosjektet er omstridt. Det har vært kraftige protester mot prosjektet, både i Storbritannia og i Norge. I organisasjonen Uplift tolker man opplysningene om at Equinor kan komme til å selge seg ned, som en usikkerhet.

– Vi ser dette som et tegn på at Equinor er usikre på Rosebank, sier leder i Uplift UK, Tessa Khan.

– Motstanden mot feltet er massiv. Rosebank diskuteres stadig i parlamentet og vi har sett flere protester utenfor Equinors kontorer her i Storbritannia og Norges ambassade i London. Uplift mener godkjenningen av Rosebank er lovstridig, så myndighetenes avgjørelse skal også gjennom en rettsprosess. Ingenting er sikkert for en potensiell kjøper, bortsett fra at de kjøper seg inn i et vepsebol, sier Khan i sin uttalelse.

Ved inngangen til den norske ambassaden i London fredag 29. oktober stod Rosebank-aktivister. Foto: Uplift.
– Omdømmerisiko

Så sent som i slutten av oktober ble det holdt en aksjon ved Norges ambassade i London, der aktivister delte ut flygeblad til ansatte som gikk inn i bygningen. På bannere som ble vist utenfor stod det tekster som «Skam dere Norge» og «Stop Equinor».

Tessa Khan tror Equinor løper en risiko ved å delta i Rosebank, og har et klart råd til det norske selskapet.

– Rosebank er det mest omdiskuterte oljeprosjektet i Storbritannia, og med det kommer stor omdømmerisiko. Det er risikabelt å kjøpe seg inn i et prosjekt som har blitt kroneksempelet på den typen prosjekter vi ikke kan tillate om vi skal nå klimamålene. Equinor bør ta steget helt ut og avslutte Rosebank-prosjektet, sier hun.

Rosebank er det største uåpnede feltet på britisk side i Nordsjøen. Det ligger vest for Shetland, og konsulentselskapet Rystad Energy anslår at feltet inneholder 500 millioner fat olje. 

Det er videre beregnet at brenningen av den fossile energien i feltet vil medføre karbonutslipp på 200 millioner tonn. Det er mer enn de samlede årlige karbonutslippene fra verdens 28 lavinntekstland, med tilsammen 700 millioner innbyggere.

Kampanjeplakat mot Rosebank. Innfelt Truls Gulowsen, Frode Pleym og Tessa Khan, alle deltakere i kampanjen. Foto: StopCambo, Monica Løvdahl / Wikipedia CC BY-SA 4.0, Twitter/privat.

Både WWF Verdens naturfond, Greenpeace Norge og Naturnverforbundet har tidligere i år engasjert seg i en underskriftskampanje mot Equinors Rosebank-engasjement. Det ble samlet inn 120.000 underskrifter.


- Annonse -
Vil du annonsere her?