Gytis Blazevicius, leder i NU og Truls Gulowsen, leder i NVF. De opplever motsatt medlemslojalitet. Foto: Naturvernforbundet.
Gytis Blazevicius, leder i NU og Truls Gulowsen, leder i NVF. Foto: Naturvernforbundet.

Miljøorganisasjonen Natur og Ungdom opplever synkende medlemstall. På fem år er organisasjonen nesten halvert i størrelse, skriver Klassekampen.

Under klimabrølet i 2019 nådde organisasjonen nesten 9500 medlemmer, nå er tallet på 4570, skriver avisen.

Etter medlemstoppen for fem år siden har medlemstallet sakte, men sikkert gått nedover. Natur og Ungdoms leder Gytis Blaževičius mener koronapandemien må ta sin del av skylden for medlemsflukten.

– Mange som var engasjerte, ga opp under pandemien, og da var det ikke vervet folk i deres lokalmiljø. Da forsvinner lokallagene, og terskelen for å starte et nytt lokallag blir veldig høy, sier han til Klassekampen.

Opinions Ung-undersøkelse for 2023 viste at klima og miljø var den enkeltsaken hvor engasjementet falt mest hos unge mellom 15 og 25 år. Blaževičius tror likevel ikke mindre engasjement er årsaken til færre medlemmer.

– Det er mye annet som tar fokus nå, og mange har sett seg lei politikere som ikke gjør nok. Færre blir med i organisasjoner nå enn før pandemien. Det er personaktivismens tid nå.

«Voksne» miljøorganisasjoner er i vinden

Mens NU mister medlemmer, har det gått andre veien for moderorganisasjonen Naturvernforbundet. Da NVF feiret sitt 110-års jubileum i februar i år vippet medlemstallet over 40.000, som er rekordhøyt. Medlemstallet har steget jevnt og trutt de siste årene, men i vinter kom det en strøm av nye medlemmer. Det skjedde i kjølvannet av Førdefjord-saken og rettssaken knyttet til denne. I løpet av noen få uker kom det inn over 2.800 nye medlemmer.

Den andre store grønne medlemsorganisasjonen her til lands, Framtiden i våre hender, opplever også solid medlemsoppslutning. FIVH har nylig feiret sitt 50-års jubileum, og kunne gjøre det med 45.000 medlemmer registrert, ifølge egne nettsider.

Motvind Norge er en annen medlemsorganisasjon som på få år har fått stor oppslutning. De har nå passert 20.000 medlemmer. Motvind Norge er en én-saks organisasjon – motarbeide utbygging av vindkraftverk er eneste punkt på agendaen.

Disse tre miljøorganisasjonene opplevde også koronapandemien, men tilsynelatende uten å bli rammet. En hypotetisk effekt er at enda flere ville ha blitt medlem i disse organisasjonene dersom pandemien ikke hadde inntruffet.

LES OGSÅ:

(©NTB)


- Annonse -
Vil du annonsere her?