Oljetanker brenner i Kinahavet – 32 mennesker er savnet

Den iranske oljetankeren Sanchi kolliderte lørdag med et kinesisk frakteskip. Den brennende oljetankeren har 136.000 tonn råolje (lettolje) ombord.

- Annonse -

Sanchi var ifølge Reuters underveis til Sør-Korea med oljelasten sin, da kollisjonen skjedde omlag 160 nautiske mil fra land, nær Shanghai og munningen av Yangtze-elven.

Kinesiske myndigheter har opplyst at 32 mennesker er savnet etter ulykken, alle fra det iranske, Panama-registrerte skipet. Mannskapet på 21 på det kinesiske skipet «CF Crystal» skal alle være berget, og skadene på det skipet er «ikke kritiske», heter det.

Søndag ble det meldt at Sanchi stod i brann, og at olje lekker ut. Bilder fra den kinesiske TV-kanalen CCTV viser sterk røykutvikling fra det brennende skipet. The Guardian melder at åtte redningsfartøyer fra Kina opererer ved ulykken, men redningsarbeidet er vanskelig både på grunn av røyken og fordi det har vært dårlig vær i området. Et redningshelikopter fra Sør-Korea er også satt inn.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Den aktuelle lettoljetypen som er ombord på Sanchi kalles også oljekondensat. Det er ennå uklart hvor mye olje som har lekket ut i sjøen og hvor mye skade det har ført til.

To sammenlikninger med andre oljetankerulykker:

Det spanske skipet Prestige som gikk ned i Atlanterhavet i 2002 hadde 77.000 tonn tungolje ombord. Omlag 63.000 tonn av dette lekket ut og traff kysten av Frankrike, Spania og Portugal, skriver Reuters. Skadene medførte blant annet at mange spanske fiskerier måtte stenge.

Da Exxon Valdez gikk på grunn utenfor Alaska i 1989 rant det ut 42.000 m3 råolje og gjorde stor skade på kysten.

Iranske Sanchi som nå har foruykket i Kinahavet hadde altså 136.000 tonn lettolje ombord.


Foto: Skjermdump / stillbilde YouTube/The Guardian

- Annonse -