Illustrasjonsfoto: Pixabay.

I en ny undersøkelse som er foretatt på mer enn 200 skandinaviske ulver viser det seg at det ikke finnes noe genetisk arvemateriale fra hund.

– Vi kan se at de ulvene som dannet den skandinaviske ulvestammen på 1980-tallet er genetisk like de ulvene som finnes i Finland og i russiske Karelen, sier professor i evolusjonsbiologi ved Uppsala universitet, Hans Ellegren.

Det er det svenske nettstedet Natursidan.se som melder dette. Undersøkelsen er publisert i tidsskriftet Evolutionary Applications.

Konklusjonen til forskerne er at skandinaviske ulver ikke bare har kommet inn østfra, vandringene har også gått andre veien.

LES OGSÅ:

Teorier om utsatte dyr og hundeinnblanding

Andre steder i Europa er ikke blanding mellom ulv og hund så uvanlig. Grunnen til at dette ikke er tilfelle i Skandinavia forklares med at løshunder ikke er vanlig her, og at ulvebestandene er nøye overvåket.

Norsk Bonde og småbrukerlag har drevet undersøkelser for å finne ut om norske ulver kan være blandet med hund eller ulovlig utsatt fra dyreparker. Teorien er avvist av norske myndigheter. I mai fikk organisasjonen likevel tilgang til statens vevprøver av 18 norske ulver.

Innavl er problemet

Ulv med avvikende og kanskje hundeliknende utseende anses å komme av innavl. Miljømyndighetene ønsker å bremse innavltendensen ved å få inn mer gener østfra igjen.

– Ulvebestanden i Norge og Sverige er sterkt preget av innavl, og helt avhengig av innvandrende ulver fra bestanden i øst. Å dele kunnskap og ha god overvåking på tvers av landegrensene vil gi et godt grunnlag for å ivareta genetisk viktige ulver som kan bedre tilstanden for den sør-skandinaviske bestanden på lengre sikt, sa miljødirektør Ellen Hambro i oktober.


 

- Annonse -
Vil du annonsere her?