Det danske Folketinget har vedtatt at Danmark skal avvikle oljeutvinningen sin i Nordsjøen innen 2050.
Den åttende konsesjonsrunden som ville ha åpnet for leting etter mer olje, er avlyst.
Det er partiene Sosialdemokratiet, De Radikale, SF, Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti, som er det politiske flertallet som står bak den såkalte Nordsjøavtalen der sluttdatoen for oljevirksomheten er satt.
Beslutningen tas mot med jubel i miljøleire:
– Det er i sannhet historisk, og en av de mest definerende beslutninger for Danmarks fremtid og muligheten for å dra verden i en grønnere retning, sier klimapolitisk leder i Greenpeace i Danmark, Helene Hagel (bildet), til avisen Information.
– Det kan skape kaskadebevegelser i hele verden og avtvinger stor respekt. For første gang siden klimaloven er vi oppriktig stolte av regjeringen og Folketingets evne til å løfte et internasjonalt ansvar i klimakampen, sier Hagel.
Danmark er EUs største oljeprodusent, og nummer 40 i verden. Landet har vedtatt å ha netto nullutslipp av CO2 innen 2050, og ha redusert utslippene med 70 % i 2030, målt mot 1990-nivået.
– Utrolig viktig signal
Også i Norge blir beskjeden om dansk sluttdato tatt i mot med glede på «grønn side».
– Dette er et utrolig viktig signal fra et oljeproduserende land til alle andre. At det nok er enklere for Danmark enn Norge å sette en sluttdato, burde virkelig ikke bli en sovepute for politikerne her hjemme, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge til E24.
Naturvernforbundets leder Silje Ask Lundberg, har gitt denne kommentaren:
– Danmark føyer seg med dette inn i en økende liste over land som har skjønt at oljealderen er over. Nå må Norge åpne øynene for at også vår olje- og gassvirksomhet må begrenses dersom vi faktisk ønsker å løse klimakrisen.
FrPs Jon Georg Dale fokuserer på kull
En politiker som har uttalt seg om nyheten, er FrPs Jon Georg Dale. Han mener miljørganisasjonene bør heie på norsk olje- og gasseksport som faser ut klimafiendtlig kull, og «ikke drive konstant klappjakt på næringen»:
– At disse miljøorganisasjonene setter Danmarks svært begrensede oljeproduksjon opp mot det norske oljeeventyret, vitner om manglende realitetsforståelse, sier Dale til NTB, ifølge enerWe.