Ill.foto: Pixabay.
- Annonse -

NOAH har nylig sendt klage til Bernkonvensjonen på norsk lisensfelling av ulv denne vinteren.

Klagen vektlegger fellingen av ulvene utenfor sonen.

Den norske ulvebestanden er (var) beregnet til om lag 83-86 ulver. Av totalkvoten i år på 54 ulver – 2/3 av bestanden – er hittil 30 ulver blitt skutt, hvorav 22 innenfor ulvesonen. I tillegg er to ulver blitt påkjørt. Ifølge NOAH var en av de påkjørte ulvene fra det genetisk viktige Setten-reviret.

– NOAHs klage handler hovedsakelig om lisensfelling av ulv utenfor ulvesonen. Norsk rett har nærmest opprettet en nulltoleranse-sone for ulv i 95% av Norge, og dette vil vi at Bernkonvensjonen skal vurdere. Norge er det eneste landet med en slik ekstrem praksis. Samtidig har Bernkonvensjonen allerede mottatt tre klager på skytingen av ulver innenfor sonen fra privatpersoner. NOAH har en pågående rettssak i Norge om lovligheten av vedtakene innenfor sonen, sier Siri Martinsen, leder i NOAH.

Siri Martinsen (Foto: NOAH).

– Norge forpliktet til strengt vern

NOAH mener at det er i strid med Bernkonvensjonen at Norge har begrenset forekomst av ulv til kun 5% av Norges landareal ved at det nesten automatisk gis fellingstillatelser til ulv utenfor ulvesonen. Organisasjonen mener at tatt i betraktning «den prekære tilstanden til ulv som er kritisk truet i Norge og sterkt truet i Sverige, er Norge forpliktet til å sikre et strengt vern av ulv utover «bestandsmålet», og finne andre løsninger til eventuelle konfliktsituasjoner også utenfor ulvesonen.«

– NOAH har i tillegg bedt om en vurdering av hvorvidt Norge kan påberope seg et så vidt spekter av hensyn og interesser under begrepet «offentlige interesser av vesentlig betydning» for å gjøre unntak fra det strenge vernet av ulv, sier Martinsen.

Det har vært sendt flere klager på Norges rovdyrforvaltning fra 1996 til 2022, men flesteparten har ikke blitt behandlet. NOAH mener det er en svakhet at konvensjonen ikke har et reelt system for håndheving, men sier de har håp om at sekretariatet vil se at den norske forvaltningen per nå er en skade for hele konvensjonen, og er i ferd med å uthule hele meningen med den. NOAH har hatt status som observatør hos Bernkonvensjonen siden 2020.

- Annonse -

Bernkonvensjonens egenart

– Klagebehandling under Bernkonvensjonen er ikke det samme som vi er kjent med nasjonalt; heller ikke er konvensjonen en rettsinstans som baserer seg på juridiske vurderinger, sier Siri Martinsen.

– Hele klagebehandlingsprosess – fra spørsmålet om hvorvidt klagene tas til behandling og til hva som kan bli utfallet – er preget av diplomatiske og skjønnsmessige vurderinger. Bernkonvensjonens klagebehandlingssystem ligner heller et meklingsforum som kan synliggjøre eventuelle problemer og prøver å finne løsninger til disse. For den norske situasjonen er det nå prekært å synliggjøre problemene – f.eks. at regjeringens tolkning av «bestandsmål» og «ulvesone» er i ferd med å uthule meningen med konvensjonen.

Bernkonvensjonen er i gang med å oppdatere sitt klagebehandlingssystem, ifølge NOAH.

- Annonse -
Vil du annonsere her?